TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hair, William Patrick

    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    12th Field Artillery Regiment, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Aanbeveling:
    Op 6 juni 1944, tijdens de invasie van Frankrijk, trad Lieutenant (nu Captain), 12 Field Regiment, Royal Canadian Artillery op als Regimental Survey Officer. Hij landde om ongeveer 08:15 bij Courseulles-sur-Mer met het verkenningspeloton van de eenheid direct na de aanvalscompagniën van de Royal Winnipeg Rifles. Omdat de stranduitgangen geblokkeerd waren, werd besloten het geschut aan de waterkant op te stellen. Dat betekende verkenning en meting onder het vuur van vijandelijke mitrailleurs en mortieren. Lt. Hair stelde zijn instrumenten op in de duinen in het volle zicht van de vijand en had zijn metingen voltooid toen het geschut om 09:00 arriveerde. De vastberadenheid en de koelbloedigheid van Lt. William Patrick Hair tijdens deze uiterst belangrijke fase van de invasie en de daaropvolgende opstelling van het geschut in het bruggenhoofd waren belangrijke factoren bij het verlenen van de snelle en nauwkeurige ondersteuning die de 7 Canadian Infantry Brigade nodig had bij het veroveren en het behouden van het doel.

    Met verguld zilveren ster.
    Croix de Guerre (1939-1945)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    12th Field Artillery Regiment, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Aanbeveling:
    Op 17 februari 1945 fungeerde Capt. Hair als vooruitgeschoven waarnemer voor "A" Company, 1 Battalion, het Canadian Scottish Regiment in de aanval op Heselnfeld bij Kalkar in Duitsland. Tijdens de aanval vielen de pelotonscommandant en de sergeant van een vooruit geschoven peloton en het peloton begon te wankelen. Capt. Hair zag dit en nam met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid het comando over, hergroepeerde het peloton in het doel en voltooide de consolidaie. In het daarop volgende grimmige en harde gevecht deed hij niet alleen zijn plichten voor de artillerie maar met streed ook met het gedecimeerde peloton.
    Later nam hij de taken van vertegenwoordiger van de artillerie op het bataljonshoofdkwartier op zich omdat zijn voorganger was gesneuveld en bij de uitvoering daarvan was zijn advies voor de commanderende officier van onschatbare waarde. Bij drie gelegenheden, ondanks felle vijandelijke tegenaanvallen ging hij naar de voorste verdedigingsstellingen om zich ervan te overtuigen dat het defensieve vuur alle mogelijke naderingsroutes van de vijand effectief bestreek. Zijn aanwezigheid bij die gelegenheden was een grote bron van inspiratie en een voorbeeld voor de in de strijd vermoeide manschappen. Capt. Hair toonde op die dag een persoonlijke moed en een plichtsbesef ver boven het gebruikelijke en zijn acties waren de hoogste tradities van de Royal Canadian Artillery en van het Canadese leger waardig.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto