TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Buell, Donald Bowie

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
The North Shore (New Brunswick) Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Deze officier, bevelvoerend officier van het North Shore (New Brunswick) Regiment, een van de aanvallende bataljons, landde op 6 juni 1944 direct achter zijn voorste compagnieën bij St. Aubin-sur-Mer en bleef zijn bataljon vanuit de voorste gelederen aanvoeren tijdens de opmars het binnenland in. Zijnde het linker aanvallend bataljon van de Brigade had het North Shore (New Brunswick) Regiment een open flank en gezien het feit dat het bataljon ook bezig was een sterke basis te vormen voor de operaties van een groep commando’s verliep de voortgang naar het binnenland langzamer dan de rest van de Brigade die langs hun hoofdroute optrok.
Vanaf het moment van de landing was de tegenstand op alle plaatsen groter dan verwacht en bij het uitvoeren van zijn taken maakte de uitgebreide actie van zijn eenheid het werk voor Lieutenant-Colonel Buell alleen maar moeilijker. Ondanks dat nam het bataljon met succes iedere stelling in totdat de voortgang werd opgehouden door de vijandelijke stelling bij het radarstation. Het bataljon kreeg later opdracht deze stelling links te laten liggen en door te trekken naar het uiteindelijke doel.
Gedurende de hele operatie bevond Lt.-Col. Buell zich ver naar voren bij de voorste compagnieën, de hele operatie leidend en controlerend. Hierbij moest hij zijn eigen beslissingen nemen omdat de verbindingen met de Brigade regelmatig verbroken waren maar hij zette door en toonde grote vastberadenheid de plannen van zijn commandant uit te voeren, daardoor aanzienlijk bijdragend aan het succes van de operatie. Hij spaarde zich geen enkel moment bij de uitvoering van zijn plicht en vormde een uitmuntend voorbeeld voor alle rangen.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
The North Shore (New Brunswick) Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
9 maart 1946
Mentioned in Dispatches

The Canada Gazette, 9 March, 1946.

Bronnen

Foto