TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cowan, Leonard Elliot

Geboortedatum:
6 juni 1910 (Montreal/Quebec, Canada)
Overlijdensdatum:
2 september 1973 (Regina/Saskatchewan, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
22nd Canadian Field Ambulance, The Queen's Own Rifles of Canada, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
In de morgen van 6 juni 1944 voerde Capt. Cowan het bevel over een sectie van 22 Canadian Field Ambulance die gelijktijdig landde met en ter ondersteuning van de Queen's Own Rifles of Canada bij de aanval op Bernières-sur-Mer. Anderhalf uur lang leidde hij het werk en behandelde onder zwaar artillerie- en mortiervuur en kruisvuur van sluipschutters de gewonden op het strand. Met zijn moed en leiderschap en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid hield hij zijn sectie bijeen en bracht vele gewonden achter de strandmuur in veiligheid.
Hij bleef werken bij zijn sectie hoewel hij zelf aan een gesprongen maagzweer leed en meldde zich pas voor behandeling toen alle gewonden in zijn sector waren behandeld. Hij werd geopereerd direct nadat hij zich ziek meldde.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto