TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steinman, Peter Joseph

    Dienstnummer:
    A38238
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sergeant
    Eenheid:
    "C" Company, Highland Light Infantry of Canada, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Toegekend op:
    8 december 1945
    Aanbeveling:
    Sergeant Peter Joseph Steinman, tijdens de campagne voor de bevrijding van Nederland dienend bij de Highland Light Infantry of Canada, toonde grote moed, leiderschap en onzelfzuchtig plichtsbesef.
    In de middag van 31 maart 1945 kreeg C Company van de Highland Light Infantry of Canada, waartoe Sgt. Steinman behoorde, tot taak een opgeblazen brug ten zuiden van ‘s Heerenberg over te steken en de vijand te verdrijven uit het stelsel van loopgraven aan de overkant om zo de bouw van een nieuwe brug mogelijk te maken. De vijand had zich stevig verschanst aan de overkant van het water en bestreek de toerit naar de brug. De brug zelf en het omliggende gebied lag in het volle zicht van de vijand en er zaten vijandelijke sluipschutters in hoge gebouwen in de buitenwijken van ‘s Heerenberg die uitkeken over de brug.
    Onder dekkingsvuur van een afdeling tanks en ondersteunende artillerie moest 15 Platoon, waarvan Sgt. Steinman een sectie commandeerde, de oversteek forceren en de rest van de compagnie zou volgen wanneer het eerste succes was behaald. De sectie van Sgt. Steinman vormde de voorhoede. Door zijn compagniescommandant werd hij op het belang van deze taak gewezen en op het feit dat wanneer er enig oponthoud bij de eerste aanval ontstond en het succes niet onmiddellijk werd behaald, de hele aanval zou vastlopen.
    Deze onverschrokken onderofficier manoeuvreerde zijn sectie met berekenende koelbloedigheid, onwankelbare vastberadenheid en praktische vaardigheid in positie voor de aanval op de puinhopen van de brug. Vijandelijk vuur veroorzaakte ernstige verliezen maar op het aangewezen moment voerde deze onverschrokken leider zijn sectie met veel energie en volledige minachting voor eigen veiligheid aan en veroverde met succes vaste voet in het loopgravenstelsel van de vijand waardoor hij het vijandelijke vuur tot zwijgen bracht en hij stelde de rest van het Platoon en van de Compagnie in staat naar voren te komen en het restant van de vijand uit te schakelen.
    Deze actie maakte de onmiddellijke bouw van een brug en de daarop volgende opmars van de brigadegroep en de snelle opening van deze belangrijke route mogelijk.

    Koninklijk Besluit No. 2, 8 december 1945.
    Toestemming tot dragen verkregen op 22 december 1945.
    Bronzen Kruis (BK)

    Bronnen

    Foto