TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dalton, Hume Elliot

Geboortedatum:
13 oktober 1915 (Toronto/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
januari 1994
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
"A" Company, 1st Battalion The Queen's Own Rifles of Canada, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Major Dalton voerde op 6 juni 1944 "A" company, 1 Battalion, the Queen's Own Rifles of Canada aan tijdens de eerste aanvallen op de standen bij Bernières-sur-Mer in Normandië. Hij leidde persoonlijk zijn mannen aan land tegen de Duitse versterkingen. De aanval van de door hem aangevoerde ‘A’ Company was zo fel dat de Duitse tegenstand snel werd neergeslagen. Nog steeds aan de spits van zijn compagnie, leidde Major Dalton hen door Bernières-sur-Mer en joeg de vijand het terrein erachter in. Deze taak werd zo snel en met zoveel vastberadenheid geklaard dat de reservecompagnie van 1 Battalion van de Queen's Own Rifles of Canada kon landen zonder dat er vanuit de strandverdediging een schot werd gelost. Major Dalton raakte op D+6 gewond terwijl hij zijn compagnie aanvoerde in een aanval over open terrein bij Le Mesnil-Patry. Hij keerde op 28 september 1944 uit het hospitaal terug en nam het commando over ‘B’ Company over en hij leidde die tijdens de zware gevechten in de monding van de Schelde en bij de verovering van Ijzendijke en Oostburg. Op 18 decemner werd hij benoemd tot plaatsvervangend bevelhebber van het bataljon, een functie die hij tot het einde behield. Major Dalton heeft zijn taken doelmatig uitgevoerd en heeft bij vele gelegenheden het bataljon in actie met succes aangevoerd. De minachting voor zijn eigen veiligheid, zijn plichtsbesef en zijn persoonlijke moed zijn voortdurend een bron van inspiratie geweest voor de officieren en manschappen van dit bataljon. Als soldaat laat hij niets te wensen over. Zijn persoonlijke moed is boven alle twijfel verheven en het is aan deze moed en strijdlust te danken dat hij een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan de successen van 1 Battalion, the Queen's Own Rifles of Canada en de Canadese strijdkrachten als geheel.

Supplement to the London Gazette, 24 January, 1946.
Periodieke toekenning.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto