TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chapman, Garbut

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
6th Field Company, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 om ongeveer 07:00 uur trok Corporal Chapman met een halve sectie van 2 Platoon op met B Company, Regina Rifles. Ten zuiden van het dorp Reviers, kwam 10 Platoon, dat aan de spits ging, onder vuur van lichte mitrailleurs en werd vastgenageld. Er volgde zwaar mortiervuur van de heuvel aan de overkant en Cpl. Chapman merkte vanuit zijn positie op het pelotonshoofdkwartier dat mortiergranaten verliezen onder zijn sectie hadden veroorzaakt. Het gevaar van scherven minachtend, ging hij direct terug over zeer open terrein tot waar zijn mannen lagen, haalde ze kalm bijeen en trok diegenen die niet gewond waren terug naar een veilige plek.
Bij een andere gelegenheid ging hij met zijn pelotonsofficier naar voren naar Norrey-en-Bassin met twee drietonners geladen met anti-tankmijnen. Terwijl zijn pelotonsofficier en de compagniescomandant het mijnenveld verkenden begon de vijand het dorp met mortieren te beschieten. De granaten sloegen erg dicht bij de voertuigen in en deze NCO spoorde de chauffeurs op, liet de vrachtwagens keren en stuurde ze naar een veilige plek. Bijna direct daarna werd het huis waar de wagens naast hadden gestaan geraakt door een granaat waardoor Cpl. Chapman gewond raakte.
Door zijn juiste inschatting van de situatie en zijn snelle actie voorkwam hij ongetwijfeld de vernietiging van de anti-tankmijnen en ook de vele verliezen die zouden zijn ontstaan wanneer de mijnen waren ontploft. Deze NCO toonde bij beide gelegenheden groot initiatief, leiderschap en koelbloedigheid onder vuur en heeft door deze eigenschappen vele verliezen voorkomen.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto