TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gibson, Thomas Graeme

    Geboortedatum:
    6 april 1908
    Overlijdensdatum:
    3 januari 1986 (Toronto/Ontario, Canada)
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier
    Eenheid:
    2nd Canadian Infantry Brigade, Canadian Army
    Toegekend op:
    6 januari 1945

    The Canada Gazette, 6 January, 1945.
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier
    Eenheid:
    2nd Canadian Infantry Brigade, Canadian Army
    Toegekend op:
    22 april 1945
    "Brigadegeneraal T. Graeme Gibson van het dappere Canadese leger, dat in een meest glorieuze veldtocht met grote opoffering van het leven de vrijheid teruggaf aan al zoveel Nederlandse steden en dorpen en dat de stad Deventer op de 10e bevrijdde van de Duitse tirannie In april 1945 wordt, ter nagedachtenis van deze meest gunstige dag, de vrijheid van de stad Deventer aangeboden."
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier
    Eenheid:
    2nd Canadian Infantry Brigade, Canadian Army
    Toegekend op:
    28 april 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    In de periode tussen 24 augustus en 22 september 1944 was 1 Canadian Division voortdurend betrokken bij offensieve acties tegen de vijand die uiteindelijk uitmondden in de verovering van Rimini. Gedurende deze operaties speelde 2 Canadian Infantry Brigade onder bevel van Brigadier Gibson een prominente en succesvolle rol. Een bataljon van deze brigade was de eerste eenheid van de divisie die door de dicht met mijnen en prikkeldraad bezaaide defensie van de Gothic Linie heenbrak om een bruggenhoofd te vestigen waarlangs de rest van de divisie met zijn tanks kon passeren. Tenslotte brak een eenheid van deze divisie met een briljant uitgevoerde nachtelijke aanval door de vijandelijke defensie op de overheersende en ruige Fortunato heuvelrug waardoor het tij van de slag in ons voordeel keerde. Gedurende al deze operaties leidde Brigadier Gibson zijn brigade op vaardige wijze, hij boezemde vertrouwen in bij alle rangen onder zijn commando, vaak onder vijandelijk vuur dat hij negeerde zonder aan zijn eigen veiligheid te denken.

    The Canada Gazette, 28 April, 1945.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier (Brigade Generaal)
    Eenheid:
    2nd Canadian Infantry Brigade, Canadian Army
    Toegekend op:
    15 juni 1946
    Commander of the Order of the British Empire (CBE)
    Aanbeveling:
    Brigadier Gibson begon zijn militaire loopbaan in de gelederen van de Queen's Own Rifles of Canada en werd later benoemd tot Luitenant in die eenheid. In 1931 legde hij zijn aanstelling in de Non-Permanent Active Militia neer toen hij benoemd werd in de Permanent Force. Hij voegde zich bij het Royal Canadian Regiment en bij het uitbreken van de vijandelijkheden in 1939 had hij de rang van Captain. Hij ging in augustus 1940 overzee als verbindingsofficier in de staf van het hoofdkwartier van 2 Canadian Infantry Division. Na diverse belangrijke staffuncties vervuld te hebben werd hij bevorderd tot Lieutenant-Colonel en in januari 1942 werd hij benoemd to commandant van de Royal Winnipeg Rifles. In 1943 werd hij bevorderd in zijn huidige rang en voerde met succes het bevel over drie infanterie brigades. Tijdens de operaties in de Italiaanse campagne die leidden tot de verovering van Rimini voerde hij zijn brigade met grote vaardigheid aan, werd vermeld in een dagorder en onderscheiden met de Distinguished Service Order.
    Brigadier Gibson diende later op het noordwest Europese strijdtoneel en bij het beëindigen van de vijandelijkheden voerde hij het bevel over een samengestelde brigade van het Canadese bezettingsleger. Brigadier Gibson heeft stelselmatig het grootste plichtsbesef getoond en hij wordt geacht een hoge erkenning waardig te zijn.

    The Canada Gazette, 15 June, 1946.

    Bronnen

    • Foto 1: Matthew M. Gibson
    • - National Defence and the Canadian Forces
      - Blatherwick, J. & Halliday, H., Courage & Service – Second World War Awards to Canadians (CD-ROM), Service Publications, Ottawa, 2004