TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kidd, Edmund Andrew

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
C Company, 1st Battalion, The Loyal Edmonton Regiment, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Tijdens de doorstoot van het Loyal Edmonton Regiment naar de Adolf Hitler linie op 23 mei 1944 was Private Emil Andrew Kidd, een brancarddrager toegevoegd aan C Company in het gebied MR 744195. De compagnie kwam onder uiterst zwaar vuur van tenminste vier mitrailleurs en geweren in stalen opstellingen. Er was ook intens vuur van mortieren en granaten. Er vielen veel gewonden en al gauw was Pvt. Kidd de enig overgebleven brancarddrager in de compagnie. Om ongeveer 09:00 raakte hijzelf gewond toen hij een gewonde van de Princess Patricia's Canadian Light Infantry behandelde. Hij verzorgde nog twee gewonden en kroop toen naar voren. De voorste eenheden werden opgehouden door zwaar vijandelijk vuur en met volledige minachting voor deze regen van kogels en granaatscherven nam Pvt. Kidd een ongedekte positie in van waaruit hij de troepen in de gaten kon houden. Hij behandelde de wonden van zes mannen en bracht ze in de best mogelijke dekking (MR745194), waarbij hij elke keer door zwaar vuur ging. Pas nadat hij hiertoe bevel had gekregen van een NCO verliet hij de gewonden en ging naar de verbandpost van het regiment.
De opmerkelijke moed en de minachting van gevaar, samen met de gewetensvolle vastberadenheid van Pvt. Kidd zijn gewonden te verzorgen schonken de mannen van de compagnie een groot gevoel van vertrouwen dat hen hielp hun posities te behouden in deze ernstige en gevaarlijke situatie.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto