TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thomson, Sydney Wilford

Geboortedatum:
14 november 1914 (Salmon Arm/Brits-Columbia, Canada)
Overlijdensdatum:
8 november 2008 (Salmon Arm/Brits-Columbia, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
"C" Company, The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 7 oktober 1943 kregen de Seaforth Highlanders of Canada opdracht om met een grote troepenmacht het gebied rond de kruising bij Decorata veilig te stellen en te behouden. Om 16:00 ging C Company onder bevel van Major Thomson vooruit de heuvel op en de hele route lag onder zwaar Duits artillerievuur. Bij het bereiken van de heuvelrug stuitte het voorste peloton op een hoge concentratie middelzwaar mitrailleur- en geweervuur vanaf een piek die 70 meter hoger dan de vlakte lag en hem beheerste. Major Thomson liet zijn peloton zich onmiddellijk verspreiden en optrekken naar de piek ongeveer een kilometer verder. Toen de compagnie tot halverwege was gevorderd verschenen er vier vijandelijke tanks op de rechterflank en namen van dichtbij de compagnie onder vuur. Major Thomson leidde zijn mannen door het zware vuur naar het doel, bestormde het en verjoeg de vijand; er werden ongeveer 30 man gedood of gewond. Door dit succesvolle treffen werd vitaal terrein veroverd op een sterke vijandelijke troepenmacht en dat droeg in hoge mate bij aan hun terugtocht. De kalme en vaardige leiding van Major Thomson vormde steeds een inspiratie voor zijn mannen en was een schoolvoorbeeld van leiderschap.
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Gedurende eind december 1943 was de 2nd Canadian Infantry Brigade verwikkeld in een bitter gevecht van huis tot huis om de belangrijke stad Ortona (MR 3316). Tegen 23 december had het Loyal Edmonton Regiment het zuidoostelijke deel van de stad veroverd tot aan de lijn 335172-332168 en die dag om 12:00 uur kregen de Seaforth Highlanders of Canada bevel een aanval in te zetten, links van het Loyal Edmonton Regiment om hun flank te beschermen.
Tegen de avond was de lijn 332169-328169 bereikt maar in de morgen van 24 december lanceerde de vijand een sterke en vastberaden tegenaanval vanuit het noordoosten op hun positie. Als die aanval zou zijn gelslaagd, zou die een ernstige bedreiging hebben gevormd voor de linkerflank van het Loyal Edmonton Regiment en zou die de controle in gevaar hebben gebracht die ze over de kustweg en de belangrijkste uitvalswegen van de stad hadden veroverd.
Major (toen Acting Lieutenant-Colonel) Thomson, die het bevel over het regiment had overgenomen nadat de commandant een paar dagen eerder gewond was geraakt, onderkende het gevaar en zorgde tijdens de bittere en verwarde straatgevechten die volgden er met zijn persoonlijjke inspanningen voor dat de tegenaanval mislukte. Hoewel hij voortdurtend onder vuur lag van sluipschutters, mitrailleurs, mortieren en artillerie bleef hij bij zijn voorste eenheden, leidde en coördineerde de verdediging, consolideerde terreinwinst en moedigde zijn mannen aan tijdens deze kritieke en bittere strijd.
Laat in de middag was de tegenaanval afgeslagen en de mislukking betekende voor de vijand de laatste poging om de controle over de stad te heroveren. Daarna werd de opmars voortgezet en die resulteerde uiteindelijk in de definitieve verovering van Ortona. Het was niet alleen te danken aan Major Thomson’s tactische kennis en zijn vechtlust, maar ook aan het bezielende voorbeeld dat hij met zijn opgewektheid onder zwaar vuur en kalme minachting van gevaar stelde dat de tegenaanval mislukte. Ik adviseer met klem dat hij wordt onderscheiden met de Distinguished Service Order.

Supplement to the London Gazette, 20 April, 1944.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
4 april 1946
Mentioned in Dispatches

Supplement to the London Gazette, 4 April, 1946.

Bronnen

Foto