TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jackson, Burton Henry Peter

Geboortedatum:
november 1919
Overlijdensdatum:
26 oktober 2006
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 95473
Burton Jackson ging in Cheltenham naar school en kreeg in juli 1939 zijn aanstelling bij het East Surrey Regiment, direct van het Royal Military College Sandhurst.
Hij ging in 1940 met de British Expeditionary Force naar Frankrijk waarna hij in februari 1942 werd toegevoegd aan het nieuw opgerichte Glider Pilot Regiment.
Hij kreeg het commando over E Squadron en nam in juni 1944 deel aan de operaties in Normandië, de operaties bij Arnhem in september en aan de operaties bij de Rijn in maart 1945.
Op D-Day vervoerde zijn squadron van 47 Horsa zweefvliegtuigen de hoofdmacht van het 1st Battalion Ulster Rifles naar een landingsgebied ten noordoosten van Ranville, terwijl tijdens de operaties bij Arnhem zijn squadron 40 vliegers verloor; hoewel hij zelf tijdens de gevechten rond Oosterbeek gewond raakte kon Jackson ontsnappen door 400 meter de Rijn over te zwemmen en de zuidelijke oever wist te bereiken.
Uiteindelijk leidde hij in maart 1945 zijn squadron ten strijde bij de oversteek van de Rijn, Operatie Varsity en zette zijn zweefvliegtuig, geladen met mannen van het 2nd Battalion, Oxfordshire and Buckinghamshire Regiment, bij Hamminkeln aan de grond. Jackson werd na de oorlog overgeplaatst naar het Royal Army Ordnance Corps en werd in november 1969 in de rang van Lieutenant-Colonel op de pensioneringslijst geplaatst.
Zijn onderscheidingen werden in juli 2010 op een veiling verkocht voor GBP 3.500.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
No. 1 Wing, Glider Pilot Regiment, Divisional Troops, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
22 januari 1945
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
No. 1 Wing, Glider Pilot Regiment, Divisional Troops, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
16 augustus 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Varsity
Aanbeveling:
Op 24 maart 1945 bestuurde deze officier een Horsa zweefvliegtuig tijdens de luchtlanding over de Rijn ten noorden van Wesel. Kort na het afkoppelen werd het duidelijk dat het door het rookgordijn van de vijand uiterst moeilijk zou worden het gewenste landingsterrein te bereiken. Major Jackson, die zijn squadron naar een belangrijk doel leidde zette de vlucht naar zijn toegewezen landingsgebied door. Ondanks zwaar vijandelijk vuur en tegenstand vanaf de grond zette hij zijn toestel zonder verliezen in het hem toegewezen gebied aan de grond. De deskundigheid in de lucht en het goede voorbeeld voor zijn mannen van deze officier tijdens de huidige operatie en tijdens Operaties Neptune en Market hebben zeer bijgedragen aan het hoge peil van vliegvaardigheid in zijn squadron.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
No. 1 Wing, Glider Pilot Regiment, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
14 november 1947
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Gedurende de zeer zware gevechten in de sector die door de eenheid werd bezet, toonde Major Jackson een uitmuntend voorbeeld van vechtlust en leiderschap. Ondanks het feit dat hij door vuur van zelf rijdend geschut twee keer zijn loopgraaf uit moest bleef hij zijn mannen inspireren en aanmoedigen met zijn aanstekelijke vechtlust en zijn volledige minachting voor eigen veiligheid. Op 23 september raakte hij weer gewond aan zijn been door een granaatsplinter. Ondanks deze verwonding bleef hij grote onzelfzuchtigheid tonen en weigerde te worden afgevoerd. Major Jackson toonde grote persoonlijke moed en met zijn inspanningen droeg hij op het vitale moment bij aan het behouden van een vitale sector.

Toegekend voor zijn acties tijdens Market Garden.

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 36994 published on the 20 March 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37223 published on the 14 August 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 38122 published on the 11 November 1947
    - Dix Noonan Webb
    - The Times - Obituaries

Foto