TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whittaker, James Edward

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
5th Field Company, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1945
Aanbeveling:
Om ongeveer 08:20 op 6 juni 1944 liep de landingsboot waarmee deze officier aan land kwam voor het dorp Bernières-sur-Mer op de buitenste rij obstakels en kwam in 2,5 meter diep water stil te liggen. Er werd klein kaliber vuur op de boot gericht. De boot probeerde zonder zichtbaar resultaat dichter bij het strand te komen en Lt. Whittaker besloot uiteindelijk dat hij aan land moest komen om contact op te nemen met de andere secties en te zien wat voor werk er op het strand gedaan kon worden. Hij probeerde naar het strand te zwemmen maar hij wist dat hij geen goede zwemmer was en dat er vuur op hem gericht zou worden. Hij slaagde er niet in aan land te komen en werd half verdronken naar de boot teruggebracht. Ondertussen had de boot zich een weg naar het strand gebaand en de bulldozers en de mannen begonnen van boord te gaan. Op dat moment werd deze officier in zijn gezicht en nek geraakt door scherven van een mortiergranaat waardoor hij niet van boord kon. Al voordat hij voldoende hersteld was van de schok van zijn verwondingen en half verdronken stond deze officier erop dat hij weer aan land zou worden gebracht en van boord mocht. Hij voegde zich om ongeveer 13:00 bij zijn peloton en werkte tot 22:30 die avond aan het opruimen van obstakels en het vrijmaken van wegen totdat hij vrijwel volledig was uitgeput.
Met zijn plichtsbesef en zijn weigering onder de meest moeilijke omstandigheden te stoppen slaagde deze officier er in vele uren van nuttig werk te doen voordat hij zich rust gunde.
In de weken voorafgaand aan D-Day heeft Lt. Whittaker uitstekend gepresteerd bij zijn inspanningern, zijn mannen tot de hoogste graad van deskundigheid op te leiden en hij droeg aanzienlijk bij aan het invoeren van nieuwe ideeën en methoden voor het opruimen van onderwater obstakels.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto