TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McPherson, Donald Mighton

Overlijdensdatum:
14 september 1973
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
No.2 Troop, "A" Squadron, 10th Armoured Regiment (The Fort Garry Horse), 2nd Canadian Armoured Brigade, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 11 juni 1944 was Captain D.M. McPherson Troop Leader van 2 Troop, A Squadron, 10 Canadian Armoured Regiment. Het regiment had opdracht gekregen de vallei ten zuiden en het dorp Rots te zuiveren, 2 Troop moest de stad zelf binnen trekken.
De vijandelijke verdediging bestond uit infanterie en tanks die hardnekkig weerstand boden aan iedere poging hen te verdrijven. Men drong in de stad door maar de noodzaak van gevechten op zo’n klein oppervlak ging niet zonder verliezen. Vijf van onze tanks werden geraakt en diverse bemanningsleden raakten gewond. Ondanks dat hij zelf gewond was geraakt, bleef Captain McPherson bij zijn mannen, verleende eerste hulp , verzamelde zijn tanks en stelde die zo deskundig op dat het dorp behouden bleef totdat er de volgende morgen bij het aanbreken van de dag versterking arriveerde.
Zelfs hoewel hij gewond was geraakt maakten de leiderschap en de moed onder vijandelijk vuur van Captain McPherson het succes van de operatie mogelijk en kon vitaal terrein behouden blijven.

Verkregen met vergulde ster.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto