TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peck, Aubrey Charles

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
"D" Company, 1st Battalion The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
Laat in de middag van 8 juni 1944 werd de positie van de Royal Winnipeg Rifles bij Putot-en-Bessin onder de voet gelopen en het Canadian Scottish Regiment kreeg bevel voor een tegenaanval. D Company was de voorste eenheid en trok in een geforceerde mars op. Tijdens het vreselijke gevecht dat volgde vielen de compagniescommandant en de ondercommandant voordat het doel was bereikt en Lt. A.C. Peck nam onmiddellijk het commando over. Met de sterk uitgedunde compagnie vocht hij ondanks de grote moeilijkheden door; zijn moed, initiatief en minachtingvoor zijn eigen veiligheid vormden een dusdanige inspiratie voor zijn mannen dat zij het doel veroverden en het behielden ondanks het feit dat toen zij het doel bereikten, de totale sterkte van de compagnie nog maar 26 man bedroeg. Nadat het doel veroverd was, was het noodzakelijk zich onmiddellijk in te graven en het was aan het feit te danken dat Lt. Peck kalm bleef, rondliep en de situatie aan zijn mannen uitlegde, hen raad gaf en hen aanspoorde dat het doel behouden bleef; anders had de vijand een geslaagde tegenaanval op het bataljon gedaan waarvan al een compagnie door zijn munitie heen was.
Lt. Peck liep de hele nacht heen en weer, vreselijk vermoeid en steeds onder vuur, verbeterde de verdediging en was een voorbeeld voor zijn mannen dat hen door de nacht hielp. Pas de volgende dag ontspande hij zich, hij raakte daarna gewond door mortiervuur en werd afgevoerd naar het achterland. Hij liet een goed gedane taak achter en een herinnering die zijn mannen naar verdere successen zal leiden.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto