TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lambert, Herbert Owen Meredith

Geboortedatum:
26 juni 1912 (Covington/Kentucky, Verenigde Staten)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Bergen op Zoom
Vak: 12. Rij: D. Graf: 11.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company A, The Lincoln and Welland Regiment, 10th Canadian Infantry Brigade, 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Toegekend op:
20 januari 1945
Aanbeveling:
"In de nacht van 28 op 29 oktober had het Lincoln and Welland Regiment opdracht gekregen een bruggenhoofd te vestigen over de kanalen ten noorden van Bergen op Zoom. De taak was uiterst moeilijk omdat er twee kanalen en een hoge spoordijk tussen hen en het doel lagen. Het water in de kanalen was diep en zeer koud en de oevers stonden vol met draadversperringen. Captain Lambert voerde het bevel over A Company die de aanval moest leiden en gezien de moeilijke omstandigheden voerde hij zelf zijn compagnie aan om er zeker van te zijn dat die niet zou verdwalen. De oversteek werd gemaakt onder intens vuur van mortieren en mitrailleurs en tegen de tijd dat de compagnie het fabrieksgebouw bereikte dat haar doel was, was er nog maar 15 man over. Men kwam er gauw achter dat geen enkel wapen kon vuren vanwege de modder en het water waar de mannen doorheen waren gekomen. Captain Lambert besloot dat de positie behouden moest blijven hoewel dat betekende dat ze met een troepenmacht gewapend met slechts 36 handgranaten, bajonetten en messen tegenover een numeriek sterkere vijand lagen. Om ongeveer 01:30 viel de vijand de fabriek aan met granaten, anti-tankwapens van de infanterie en mitrailleurs en bleef met toenemende felheid aanvallen totdat de compagnie bij het aanbreken van de volgende dag werd afgelost. Al die tijd hielden de 15 mannen aangevoerd door Captain Lambert stand. De 36 handgranaten werden met zoveel zorg en nauwkeurigheid gebruikt dat aan de vijand zware verliezen werden toegebracht. Toen de aflossing eindelijk een feit was, waren er nog maar twee handgranaten over. Het lijdt geen twijfel dat het voorbeeld en de bezielende leiding betoond door Captain Lambert tot gevolg had het vestigen van het bruggenhoofd tegen een schijnbaar overweldigende tegenstand. De moed en de volledige minachting voor eigen veiligheid die deze officier toonde vormde een voorbeeld en een inspiratie voor alle rangen binen het bataljon."
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto

Nieuws

Amerikaanse broers reizen in het spoor van Oom Herbert die sneuvelde in de polder

jan2020

Amerikaanse broers reizen in het spoor van Oom Herbert die sneuvelde in de polder

Het is vroeg in de ochtend, koud en donker als Dennis en Michael aan komen rijden in de polder bij Kapelsche Veer. Michael - bijna 60 jaar -, draagt een origineel Canadees legeruniform. Met pet en emblemen van een majoor. Dennis draagt burgerkleren, maar wel een mini-klaproos, als symbool van herinnering.

Lees meer