TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacLeod, Earle Grady

Geboortedatum:
8 december 1921
Overlijdensdatum:
25 januari 1981 (Charlottetown/Prince Edward Island, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
"A" Squadron, 8th Reconnaissance Regiment (14th Canadian Hussars), 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
5 april 1945
Aanbeveling:
Op 1 november 1944 om 08:00 uur had Lieutenant Earle Grady MacLeod het commando over een verkenningseenheid die de stad Kamperland op Noord Beveland aanviel. Het was bekend dat de stad bezet werd door een wanhopige vijand die bevel had gekregen tot de laatste man te vechten.
Deze officier zette zijn kleine troepenmacht zo vastberaden en gedurfd in, gebruik makend van al zijn vuurkracht dat de vijand geheel werd overrompeld en de verdediging werd gebroken. Met de grootste spoed en vastberadenheid doordrukkend liep de eenheid de positie volledig onder de voet en dwong de vijand zich over te geven. De commandant van het Duitse garnizoen werd met zijn staf en 198 anderen gevangen genomen.
Lieutenant MacLeod leidde de aanval persoonlijk en toonde gedurende de hele actie moed en leiderschap onder vuur op het hoogste niveau. De verovering van Kamperland, het ontsnappingspunt uit Walcheren vormde een zeer belangrijke bijdrage aan de uiteindelijke nederlaag van de Duitsers op Walcheren.

Supplement to the London Gazette, 5 April, 1945.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto