TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Berry, Maurice George

Geboortedatum:
1913 (Pembroke/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
2002
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.7 Platoon, A Company, 1st Battalion The Royal Regiment of Canada, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Lieutenant Berry had het bevel over No.9 Platoon van “A” Company the Royal Regiment of Canada in de nacht van 30 op 31 oktober 1944. De taak van het bataljon was het innemen van de straatweg tussen Zuid-Beveland en Walcheren in Zuid-Holland. Zijn peloton zou voorop gaan noordelijk langs de zee dijk naar het “A” Company doel aan het oostelijke einde van de straatweg. De nadering werd bemoeilijkt door de duisternis, anti personeel mijnen en prikkeldraad, ook werd de voortgang van het peloton serieus belemmerd door een goed gericht en continue machinegeweer vuur van een betonnen bunker in de dijk. Het peloton van Lieutenant Berry werd in eerste instantie vastgepind door het vuur uit de bunker en door zwaar granaatvuur. Zonder te aarzelen kroop deze officier alleen voorwaarts en ruimde de bunker met hand granaten, ondanks het zware machine geweer vuur en granaatvuur. Daarna keerde hij terug om zijn mannen voorwaarts te leiden. Geinspireerd door zijn actie ging het peloton voorwaarts, ruimde de overgebleven betonnen bunkers, liep 2 75 mm geschuts posities onder de voet en ging door naar hun doel. Lieutenant Berry’s moed, stoutmoedigheid en bedrevenheid waren een inspiratie voor zijn mannen. Hij was in grote mate verantwoordelijk voor het succes van de bataljons aanval waarin 200 gevangenen werden gemaakt en verschillende stukken geschut buit gemaakt en terrein essentieel voor het succes van het plan van de brigade was ingenomen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto