TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pigott, Joseph Michael, Jr.

Geboortedatum:
1919 (Hamilton/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
C Company, 1st Battalion The Royal Hamilton Light Infantry, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
20 december 1944
Aanbeveling:
In de nacht va 15 op 16 oktober 1944 voerde Major Pigott het bevel over C Company van de Royal Hamilton Light Infantry tijdens hun aanval op belangrijke vijandelijke stellingen in het gebied rond Woensdrecht in zuidwest Nederland.
Hij had tegen 07:00 in de morgen van de 16de het gebied gezuiverd en de positie van zijn compagnie achter A Company geconsolideerd.
Om 10:00 kreeg de positie van A Company een sterke aanval door infanterie te verduren, gesteund door twee stukken zelf-rijdend geschut. Omdat de meeste officieren van A Company gewond raakten, nam Major Pigott direct het bevel over A zowel als C Company op zich.
Onder zwaar vuur van mortieren, mitrailleurs en de twee zelf-rijdende kanonnen die van korte afstand vuurden stelde hij twee compagniën op in een sterke defensieve stelling in de sector van C Company. Om 10:30 was de tegenaanval doorgedrongen tot binnen 100 meter van Major Pigott’s eigen hoofdkwartier. Op dit punt leidde Major Pigott middelzwaar artillerievuur op de vijand recht voor hem. Een vijandelijk zelf-rijdend kanon werd uitgeschakeld en het andere werd gedwongen zich ongeveer 300 meter terug te trekken.
Op dit punt raakte Major Pigott gewond door het kanon dat nog in actie was. Ondanks zijn wond en zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid ging hij over 100 meter open terrein naar voren onder zwaar granaat- en mitrailleurvuur en leidde zelf een anti-tankkanon naar voren in een positie van waaruit het het zelf-rijdend kanon kon uitschakelen. De vijand was toen gedwongen zich terug te trekken.
Gedurende het gehele gevecht ging Major Pigott onder voortdurend vuur van het ene peloton naar andere, zijn mannen aanmoedigend en hun vuur leidend. Hij was persoonlijk verantwoordelijk voor het afslaan van een felle vijandelijke tegenaanval die de hele positie van het bataljon bedreigde en was een inspiratie en een voorbeeld voor alle rangen.
Met zijn moedige actie behield hij niet alleen met succes deze belangrijke positie maar hij verzwakte de vijandelijke linie dusdanig dat een onmiddellijke doorstoot van de divisie mogelijk werd.

The Canada Gazette dated 30 December 1944.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto