TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gonder, Berthram Harold "Hal"

Geboortedatum:
19 mei 1909 (China)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
No.5 Platoon, "A" Company, The Cameron Highlanders of Ottawa (MG), 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 8 juni 1944 om ongeveer 11:45 kwam de positie van Captain Gonder’s peloton onder zwaar vuur van mortieren en mitrailleurs waardoor er gewonden vielen. De beschieting werd gevolgd door een directe aanval door vijandelijke tanks terwijl de troepen nog verdoofd waren door de schok van het intense mortiervuur en ontregeld waren vanwege de verliezen.
Omdat Captain Gonder de hoogste officier was van de kleine eenheid die deze vitale maar ongedekte positie op de uiterste flank van de sector van de brigade bezette, organiseerde hij onmiddellijk een “standhouden tot de laatste man” met het vaste besluit dat wat de prijs ook zou mogen zijn, de positie behouden moest blijven. Daarbij stelde hij zich met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid voortdurend bloot aan het zware vuur en was altijd te vinden waar het vuur het zwaarst was en zijn kalme en bevelende aanwezigheid het meest gewenst. Het optreden van Captain Gonder was zodanig dat hij met de weinig overgebleven mannen die nog een wapen konden hanteren en hoewel hij nog steeds ver in de minderheid was in aantal en vuurkracht, slaagde hij erin de vijand terug te slaan en deze dappere kleine eenheid, hoewel zwaar aangeslagen behield de positie gedurende de dag.
’s Avonds werd er nogmaals een beroep gedaan op Captain Gonder’s peloton en zonder te aarzelen en met volledige kalmte leidde hij hen naar voren ter ondersteuning van het 1st Battalion Canadian Scottish Regiment dat opdracht had gekregen de rechterkant van Putot-en-Bessin te heroveren.
Het lijdt geen twijfel dat zonder Captain Gonder’s opvallende leiderschap en onbevreesde optreden de positie zou zijn gevallen en de hele rechterflank van de 3 Canadian Infantry Division open gelegd zou zijn voor een tankaanval op een moment waarop een dergelijke dreiging een ernstige tegenslag voor de operatie als geheel geweest zou zijn.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto