TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Denison, Latimer Hugh

Geboortedatum:
27 december 1920
Overlijdensdatum:
30 maart 1945 (nabij Emmerik/Rijnprovincie, Duitsland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: XX. Rij: G. Graf: 12.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
"D" Company, Royal Winnipeg Rifles, Canadian Army
Toegekend op:
26 mei 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Veritable
Aanbeveling:
Op 21 februari 1945 kreeg D Company onder bevel van Captain (Acting Major) Denison opdracht dicht bebost hoog terrein in te nemen dat vanuit het noordwesten uitkijkt over Moyland in Duitsland. De aanval werd snel uitgevoerd ondanks het zware defensieve vuur dat de vijand afgaf en de paar vijanden die nog in leven waren trokken zich terug.
Later op de dag kreeg D Company opdracht door C Company op te trekken en het hoge terrein aan de oostkant van het bos te veroveren. Dat vereiste oprukken door 1 kilometer uiterst dicht bos dat onder het volle gewicht van het vijandelijke vuur lag. De verliezen onder Major Denison’s mannen waren zwaar maar door voortdurend van peloton naar peloton te gaan behield hij de controle over de compagnie en met zijn persoonlijke moed inspireerde hij zijn mannen om door te gaan. Mitrailleurvuur vanuit posities op de heuvel was zwaar maar door een knappe inzet van zijn mannen wist hij zijn nu gedecimeerde compagnie in een aanvalspositie te krijgen en bestormde de heuvel met zichzelf aan de leiding. Tijdens de fase van consolidatie kregen ze twee tegenaanvallen door de vijand te verduren die beide met succes en veel verliezen aan Duitse kant werden afgeslagen. Toen werd gezien dat de vijand zich voor derde aanval opstelde stelde Major Denison, op de top van de heuvel en in het volle zicht van de vijand een afdeling tanks op die inmiddels was verschenen en leidde hun vuur. Door het defensieve vuur van de compagnie en van de tanks werd de aanval snel gebroken en de vijand trok zich terug.
Met zijn initiatief, leiderschap, moed en aanvalsgeest was Major Denison in staat zijn mannen te inspireren hun moeizaam veroverde doel te bereiken en zo de linkerflank van de brigade veilig te stellen.

The London Gazette, dd. 26 mei 1945:
"Toegekend ter erkenning van moed en verdienste in het veld."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Air Liaison Section
Voordracht:
"Capt. Denison voerde het bevel over een Canadese lucht verbindings eenheid en voer mee met een vooruitgeschoven eenheid naar Normandië op D-Day. Zijn schip werd tot zinken gebracht met alle materialen en apperatuur. Ondanks deze moelijkheden lukte het Capt. Denison zijn eenheid operationeel te krijgen welke zeer efficient werkte tijdens de beginfase van de landing. Het werk schoof mee naar voren met de vooruitgeschoven troepen en onderhield draadloze verbindingen met vliegtuigen. Zijn moed en vastberadenheid tijdens deze operatie leidde tot de vernietiging van grote hoeveelheden vijandelijke materieel en manschappen."

Verkregen met vergulde ster.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto