TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crofton, Desmond Gerald "Des"

    Geboortedatum:
    10 juli 1904
    Overlijdensdatum:
    1977
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
    Eenheid:
    1st Battalion The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), Canadian Army
    Toegekend op:
    8 december 1945
    Aanbeveling:
    Lieutenant-Colonel Desmond Gerald Crofton commandeerde het 1st Battalion Canadian Scottish Regiment bij de oversteek van het Leopoldkanaal van België naar Nederland. Tijdens deze operatie werden door de 7th Canadian Infantry Brigade agressief en op grote schaal vlammenwerpers ingezet en Lt.col. Crofton zag snel hun waarde in bij deze moeilijke taak. Hoewel hij als bevelvoerend officier opdracht had gekregen niet het kanaal over te steken en persoonlijk bij de gevechten betrokken te raken was hij voortdurend zo ver naar voren als was toegestaan, de aanval leidend. Tijdens vijf dagen van felle gevechten lag Lt.col. Crofton’s hoofdkwartier onder regelmatig zwaar artillerievuur maar niettemin vormden zijn kalmte en zijn voorbeeld voor zijn mannen een inspiratie voor alle rangen. Bij het naar voren verplaatsen van het bataljonshoofdkwartier, nadat het bruggenhoofd was gevestigd, sloegen er bijzonder zware salvo’s in het gebied in. Lt. col. Crofton ging onbevreesd door, dit vuur minachtend met het aanvoeren van zijn mannen en het leiden van de strijd.
    Tijdens de operaties voor het zuiveren van de zak bij Breskens in Nederland voerde deze officier in de laatste fase weer het bevel over het bataljon. Ondersteunende wapens van het bataljon werden onder leiding van Col. Crofton op grote schaal gebruikt, anti-tank geschut werd ingezet tegen bunkers en zware salvo’s van 3" mortieren werden op de vijandelijke verdediging afgevuurd. Door deze middelen en de vestiging van het bataljonshoofdkwartier ver naar voren steeg het moreel van de gevechtseenheden en Col. Crofton ging persoonlijk naar voren om de overgave van de Duitse commandant in ontvangst te nemen.
    Het bataljon onder Col. Crofton kreeg zijn volledige aandeel bij het patrouilleren en het verzamelen van inlichtingen in de saillant bij Nijmegen tussen november en begin februari. De bevelvoerend officier hield door zijn agressieve geest en zijn persoonijke belangstelling voor patrouilles van jonge leiders het moreel met succes op een hoog peil.
    Lt.col. Crofton bereidde het bataljon voor over zijn rol bij de grote doorstoot van 8 februari 1945. Deze operatie, 'Veritable' was bijzonder lastig omdat die voornamelijk over water ging, niettemin kwamen alle eenheden er met succes door. In de nacht van 8 op 9 februari 1945 kreeg het hoofdkwartier van het bataljon (TAC) geen informatie van vooruitgeschoven eenheden dus ging Col. Crofton naar voren voor onderzoek. Om ongeveer 04:00 had de groep de stad Niel bereikt maar geen contact gemaakt met onze compagnieën. Hij realiseerde zich dat de dag aanbrak en besloot met zijn staf dekking te zoeken in een groep gebouwen. Bij het bereiken van deze gebouwen kwam de kleine groep onder vuur waardoor de bevelvoerend officier, de inlichtingenofficier en diverse stafleden gewond raakten. Hoewel hij ernstig gewond was, volhardde Col. Crofton in zijn pogingen contact te maken met zijn mannen en voor zijn kleine ploeg te zorgen. Helaas waren zijn verwondingen zo ernstig dat hij zich naar de dekking van een klein gebouw moest slepen en de anderen bevel gaf naar onze eigen linies terug te keren. Lt. col. Crofton bleef ernstig gewond 12 uur lang in deze ongedekte positie liggen totdat hij uitendelijk door onze medische officier werd afgevoerd.
    Gedurende deze acties in Nederland vormden Lt. col. Crofton's onbevreesde leiding, zijn moed en zijn plichtsbesef een inspiratie voor alle rangen en daarmee beïnvloedde hij in niet geringe mate de uitkomst van de strijd. Zijn prachtige aandeel in de bevrijding van Nederland paste binnen de hoogste tradities van het Canandese leger en binnen die van het regiment dat hij zo trouw aanvoerde.

    Koninklijk Besluit no. 2 van 8 december 1945.
    London and Canadian Gazette of 22 December, 1945.
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen

    Foto