TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Keller, Alexander

Geboortedatum:
26 januari 1915 (Winnipeg/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
augustus 1978
Dienstnummer:
H.19663
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Kwam op 15 september 1939 in dienst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
"D" Company, 1st Battalion The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada, Canadian Army
Toegekend op:
2 oktober 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
De succesvolle operatie, uitgevoerd door D Coy Cam of C., gedurende de raid op Dieppe, werd goed ondersteund door het dappere optreden van deze N.C.O. Zijn optreden gedurende die morgen was van het hoogste niveau. Tijdens de terugtocht regelde hij verdedigend vuur op het strand en met Cpl Brygider was hij verantwoordelijk voor het met succes afvoeren van de gewonden.
Herhaaldelijk keerden deze twee N.C.O.’s, met volledige minachting voor hun eigen veiligheid, onder zwaar vuur en door de draadversperring terug naar ongedekte posities om gewonde mannen op te halen. Met grote koelbloedigheid en moed leidde, droeg en sleepte Cpl Keller de gewonden terug naar de L.C.A.’s. Zijn optreden was een bron van inspiratie voor alle rangen.
Military Medal (MM)
Aanbeveling:
Op 7 oktober 1944 lanceerden de Calgary Highlanders een aanval om het dorp Hoogerheide en de twee kruispunten ten noorden daarvan te bezetten. Ze passeerden de startstreep, een weg in de noordelijke buitenwijken van Hondseind om 07:30 en trokken noordwaarts door dicht bebost gebied.
Number 12 Platoon van B Company onder Lieutenant Keller was aangewezen als speerpunt. Men stuitte op diverse weerstandsnesten maar door zijn agressieve leidng, gezond oordeel en perfecte controle over zijn peloton ruimde Lt. Keller die snel op. Tijdens deze korte maar moeilijke gevechten stuurde het peloton ongeveer 29 gevangenen naar achteren.
Terwijl ze in gespreide formatie aan de noordkant het bos uitkwamen op een punt een paar honderd meter ten zuiden van Hoogerheide stuitten ze op intens vuur van mitrailleurs en geweren vanaf een heuveltje direct vooruit. Dit heuveltje is begroeid met struiken en beheerst een open terrein, volledig kaal en zonder enige dekking voor zicht of vuur, tussen het heuveltje en de posities waar Lt. Keller’s peloton lag. Er waren geen gedekte naderingsroutes.
Lt. Keller schatte dat er tenminste zes mitrailleurs vanaf het heuveltje vuurden. Hij vroeg om ondersteuning door tanks en maakte een snelle trip naar de comandant van de groep tanks, wees hem de vijandelijke posities aan en regelde een plan dat inhield dat de tanks ondersteunend vuur zouden geven vanaf de rechterflank terwijl hij in de aanval ging.
De tanks stelden zich op en openden het vuur. Lt. Keller, die korte en nauwkeurige orders aan zijn peloton had gegeven liep na een afgebeten “volg mij” in hoog tempo over het open terrein. Na een kort moment van verbazing, volgde zijn peloton zijn gewaagde voorbeeld en sloot al gauw het gat tussen hen en hun commandant. Hoewel hij zich volledig bewust was van de sterkte van de vijand en het grote risico dat hij nam, leidde hij zijn peloton direct de vijandelijke stellingen in. Toen hij de struiken en de sloot naderde waarachter de vijand verborgen lag, verlegden de tanks hun vuur en de voorste elementen stonden zo dichtbij de posities dat ze in staat waren naar benden te reiken en de verbaasde vijand de wapens af konden nemen voordat hij kon vuren. Er werden 16 gevangenen gemaakt, acht mitrailleurs (MG 42) en een verzameling automatische karabijnen en geweren werden in beslaggenomen.
Zijn peloton werd door Lt. Keller’s onverschrokken en uitmuntende leiding zo geïnspireerd dat niets die mannen ervan had kunnen weerhouden, gedwongen door zijn voorbeeld een dergelijk mitrailleurnest in te lopen en het onbeschadigd te overleven. Het gebied werd gezuiverd en de compagnie, nog steeds geleid door 12 Platoon, zette door en bereikte 40 minuten later het doel.
Gedurende de dag was het peloton bij vijf gelegenheden betrokken bij felle gevechten, het leed echter maar drie verliezen. Het succes en het minimale aantal verliezen, net als de vaart van de operatie van de compagnie waren te danken aan de opmerkelijke moed en leiding van Lt. Keller.

Bronnen

Foto