TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Little, William Dalton "Bill"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
10th Armoured Regiment (The Fort Garry Horse), 2nd Canadian Armoured Brigade (10th Armoured Regiment (The Fort Garry Horse), 2nd Canadian Armoured Brigade)
Toegekend op:
10 november 1945
Aanbeveling:
Captain Little voerde in de eerste aanvalsgolf op 6 juni 1944 het bevel over een afdeling tanks. Tijdens de veldtocht door Frankrijk en België verwierf hij een reputatie van gedurfd en vastberaden leiderschap. Hij zal hoofdzakelijk worden herinnerd voor de actie van 7 oktober 1944 in Nederland.
Capt. Little had tot taak gekregen de infanterie te ondersteunen bij de aanval op Hoogerheide. Zonder deze stad konden onze troepen de verbindingen van de vijand tussen Zuid-Beveland en Walcheren niet afsnijden. Vanaf het moment dat onze infanterie naar voren ging, kwamen ze onder onverwacht zwaar vuur van mortieren en mitraileurs. Het was noodzakelijk de opzet te wijzigen maar er was geen tijd voor een order aan de groep. Zogauw het gevaar duidelijk werd, ging Capt. Little alleen te voet naar voren om een betere positie voor zijn eigen tanks te vinden. Na zijn verkenning plaatste hij zijn tanks op een ongedekte flank en trok zo het vuur aan terwijl de rest van zijn tanks naar voren stormde om de flankpositie in te nemen die hij had uitgekozen. Hoewel zijn tank herhaalde malen werd geraakt, werd die niet uitgeschakeld. Vanuit de nieuwe positie waren de tanks niet alleen in staat de opmars van de infanterie te dekken maar ook vernietigden zij behalve twee mitrailleurs, tenminste één mortier en twee 40 mm kanonnen nog een groot aantal infanteristen. Enkele ogenblikken later werd de laatste hindernis naar de stad genomen toen een vijandelijk zelf-rijdend kanon door Capt. Little’s eigen tank werd uitgeschakeld.
Door de verovering van Hoogerheide werd het vijandelijk garnizoen afgesneden en werd hen de toegang tot Antwerpen ontzegd. De persoonlijke moed van Capt. Little droeg in belangrijke mate bij aan deze belangrijke prestatie.

Supplement to the London Gazette, 24 January, 1946.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto