TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mitchell, John

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
D Company, The Royal Winnipeg Rifles, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Overlord
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 – D Day – voerde Lieutenant Mitchell het bevel over het voorste peloton van D Company, de voorste compagnie op de linkerflank van zijn bataljon. Kleine vijandelijke weerstandsnesten lagen verspreid over de marsroute en het vuur was zo zwaar dat Lt. Mitchell gedwongen was voor zijn voorste sectie uit te gaan om de vaart erin te houden.
Creully van links naderend stak Lt. Mitchell de rivier de Seulles over en kwam onder zwaar kruisvuur van twee vijandelijke mitrailleurs in het bos op de tegenover liggende oever. De officier slaagde erin de rivier over te steken maar twee man van de voorste sectie werden geraakt waardoor de rest in dekking ging. Lt. Mitchell raakte toen gewond aan zijn hand.
Terugkerend naar de noordelijke oever onder een regen van vuur slaagde Lt. Mitchell erin, een Troop van 6 Canadian Armoured Regiment op te roepen om hem te steunen; hij haalde zijn peloton bijeen en stormde over de brug op de mitrailleurnesten af.
De moed van Lt. Mitchell, zijn snelle actie en zijn kalme minachting voor eigen veiligheid bij het uitschakelen van de vijandelijke stelling droeg er in zeer hoge mate aan bij dat de vaart in de aanval werd gehouden en dat de compagnie haar deel van het doel van het bataljon kon veroveren. Gedurende de actie op deze dag waren de moed en de kalme leiding van Lt. Mitchell uitmuntend.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto