TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

York, Russell J.

Geboortedatum:
5 augustus 1921
Overlijdensdatum:
22 juli 2006
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Vanwege zijn dienst binnen zijn eenheid was Russell York ook gerechtigd tot het dragen van de Presidential Unit Citation en de Fourragère van het Belgische Croix de Guerre.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technician 4th Grade (T-4)
Eenheid:
4th Engineer Battalion, 22nd Infantry Regiment, 4th Infantry Division "Ivy Division", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie in Duitsland op 20 november 1944. Medical Technician Fourth Grade York vergezelde een ploeg genisten bij het bouwen van een brug met dubbele overspanning. De plaats van de brug ( De weisse Weh bij Grosshau) en een nabij gelegen kruispunt lagen in direct zicht van de vijand en onder vuur van mortieren en artillerie. Terwijl het werk vorderde loste de vijand salvo’s met zwaar kaliber geschut. Terwijl de ploeg zich verspreidde, raakten enkele leden gewond. Hoewel het vuren doorging ging Medical Technician Fourth Grade York van de ene man naar de andere om eerste hulp te verlenen. Terwijl een gewonde op een open plek op het kruispunt lag, verbond hij zijn wonden en hielp hem naar een voertuig te gaan. Terwijl het vuren voortduurde ging York herhaaldelijk de vuurzone binnnen om de gewonden te helpen, ongeacht het persoonlijke risico dat hij liep. Er sloegen veel granaten dicht bij hem in maar hij bleef doorwerken totdat alle gewonden waren afgevoerd. York’s geest van moedige zelfopoffering had als gevolg dat vele levens gespaard bleven.

HQ, 4th Infantry Division, General Order No. 14 (1945).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto