TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Foy, Willy

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.14 Platoon, "C" Company, Le Régiment de la Chaudière, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 werd een sectie van Lt. Foy’s peloton op een verkenningspatrouille gestuurd. Lt. Foy, wetende dat dit de eerste patrouille was die deze mannen ooit hadden gedaan, handelde op eigen initiatief en vergezelde hen. De patrouille kwam onder zwaar vijandelijk vuur van mortieren en mitrailleurs en werd vastgenageld. Lt. Foy werkte zich naar een positie aan de flank van de patrouille en ging opzettelijk staan om het vijandelijk vuur aan te trekken. De vijand raakte door zijn actie in de war en verlegde zijn vuur van de patrouille naar hem. De patrouille kon daardoor tot binnen 100 meter van de vijand oprukken en hun missie voltooien door belangrijke inlichtingen mee terug te nemen.
Op de terugweg verloor de patrouille twee man – gewond – en moest die laten liggen waar ze waren gevallen. Toen de terugtrekking was voltooid ging Lt. Foy zelf onder hevig vuur terug en bracht de twee gewonden binnen. Tijdens deze hele actie toonde Lt. Foy grote persoonlijke moed en plichtsbetrachting en was in hoge mate persoonlijk verantwoordelijk voor het succes van de missie.
Zijn voorbeeld vormde te allen tijde een inspiratie voor zijn mannen.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto