TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Moisan, Walter

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.8 Platoon, "A" Company, Le Régiment de la Chaudière, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 voerde Lieutenant Moisan het bevel over een peloton van een compagnie die bevel had gekregen, vanuit een verzamelgebied bij Bernières-sur-Mer op te trekken en een 88mm geschutsstelling te veroveren. De batterij werd beschermd door een serie loopgraven, mitrailleurnesten en een anti-tankkanon dat de naderingsroute vanaf het strand bestreek. De aanwezigheid van dit kanon maakte het onze tanks onmogelijk voldoende vuursteun aan de infanterie te geven. Lt. Moisan voerde het bevel over het voorste peloton en ondanks het gebrek aan ondersteuning door tanks leidde hij zijn peloton naar de batterij, 1.500 meter het binnenland in. Een paar honderd meter van de stelling werd de voorste sectie vastgenageld door klein kaliber vuur vanuit de loopgraven. Deze officier werkte zich naar zijn voorste sectie toe en leidde hen naar een positie op ongeveer 30 meter van het kanon van waaruit het wapen buiten gevecht werd gesteld. Er vond in de vijandelijke stelling een explosie plaats waardoor de kleren van Lt. Moisan in brand raakten. Hoewel hij ernstig verbrand was, spoorde deze officier zijn mannen aan naar voren te gaan en zijn peloton slaagde erin, de vijandelijke stelling te veroveren.
Gedurende de hele actie toonde hij een groot plichtsbesef en zijn persoonlijke moed vormde een inspiratie voor zijn mannen.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto