TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schjelderup, Vilhelm Roger

Geboortedatum:
16 september 1921 (Smithers/Brits-Columbia, Canada)
Overlijdensdatum:
29 september 1974 (Londen, Engeland)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.13 Platoon, "C" Company, The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 tijdens de landing en het oprukken naar het achterland waren het uitmumtende leiderschap en de moed van Lt. Schjelderup een inspiratie voor zijn mannen toen hij en zijn peloton tenminste vier vijandelijke mitrailleurnesten rond Vaux en Ste-Croix-sur-Mer aanvielen. Ondanks een tijdens de actie opgelopen verwonding bleef hij tot in de avond van D-Day in actie en ging pas weg toen zijn peloton zich veilig in zijn posities voor de nacht had ingegraven.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
"C" Company, The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 6 oktober 1944, om ongeveer 04:45 uur in het dorp Oosthoek, D0302 bij Aardenburg in Nederland werd C Company, onder bevel van Capt. Vilhelm Roger Schjelderup door een Duitse tegenaanval met ongeveer 150 man onder de voet gelopen en het hoofdkwartier van de compagnie raakte volledig omsingeld. Deze actie duurde ongeveer 2,5 uur; de vijand gooide granaten door de ramen en vuurde met lichtspoormunitie op het gebouw om het in brand te schieten. De kleine groep onder commando van Capt. Schjelderup (MC) bleef doorvechten, ze doodden of verwondden 30 vijanden en werden pas overrompeld toen hun munitie op was en het gebouw rondom hen tot de grond toe afbrandde. Door zijn uirtmuntende actie voorkwam Capt. Schjelderup zeker een doorbraak naar het Leopoldkanaal en hielp wezenlijk bij het vestigen van het beruggenhoofd dat later leidde tot de volledige vernietiging van alle Duitse troepen op de zuidelijke oever van de Schelde. Capt. Schjelderup was vastberaden met zijn metgezellen te ontsnappen en daarom hield hij met succes zijn mes verborgen voor de vijand. In de tijd waarin de goederenwag waarin zij als krijgsgevangenen waren opgesloten, op een zijspoor stond wisten hij en Sgt. Armando Giri een opening in de wand van de wagon te maken. Op 23 oktober 1944, toen de trein op weg ging naar een krijgsgevangenkamp braken Capt. Schjelderup en zijn mannen uit en wisten te ontsnappen. Op 6 januari 1945, 75 dagen later keerde Capt. Schjelderup met twee metgezellen, na een uitputtende reis door sneeuw en ijs in onze linies terug en brachten waardevolle inlichtingen mee.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto