TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chaplin, Harold Roe

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gunner (Soldaat)
Eenheid:
99th Battery, 19th Army Field Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
Deze soldaat vormde door zijn plichtsbesef, zijn persoonlijke moed en vastberadenheid, het karwei goed af te maken, een inspiratie voor allen en is een aanbeveling voor deze medaille waard.
Actie: Op D-Day, 6 juni 1944 reed schutter Harold Roe Chaplin, chauffeur bij de 99th Field Battery van het 19th Canadian Field Regiment, zijn voertuig van het LCT af en kwam daarmee en met andere voertuigen direct vast te zitten in de grote verkeersopstopping op het strand. Alle voertuigen en manschappen kwamen onder zeer zwaar vuur van mortieren, geweren en mitrailleurs. Iedereen moest om redenen van persoonlijke veiligheid de voertuigen verlaten en dekking zoeken tegen de strandwal, Schutter Chaplin raakte op drie plaatsen gewond en drie stukken zelf-rijdend geschut werden door het bombardement getroffen.
Het werd duidelijk dat ander materieel door vuur verloren zou gaan als het daar zou worden achtergelaten. Schutter Chaplin ging, hoewel hij driemaal gewond was en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid weg en reed zijn voertuig, net als andere naar de stranduitgang en vervolgens naar de positie waar het geschut in stelling kon worden gebracht en in gebruik kon worden genomen. Schutter Chaplin moest uit zijn voertuig worden gehaald omdat hij zich na het volbrengen van deze dappere daad niet meer kon bewegen.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto