TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gower, Philip Edwin

Geboortedatum:
10 mei 1915 (Regina/Saskatchewan, Canada)
Overlijdensdatum:
9 december 1956 (Slesse Mountain, Brits-Columbia, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Major Philip Gower stierf ten gevolgen van een vliegtuigongeluk bij de berg Slesse in Brits Colombia.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
"B" Company, Royal Winnipeg Rifles, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944, D-Day, viel Captain Gower met onder zijn commando B Company en een sectie genisten van de Royal Winnipeg Rifles plus anderhalve sectie van 6 Field Company RCE Red Beach in sector Mike aan bij Courseulles-sur-Mer. Dit strand werd verdedigd door vier grote kazematten en 15 andere vijandelijke stellingen, allemaal onbeschadigd gebleven tijdens het bombardement dat aan de landing was vooraf gegaan.
Ooggetuigen in de eenheid meldden dat Capt. Gower gedurende de hele actie en ondanks het feit dat hij bij de landing zijn helm was verloren, rechtop op het strand kalm de inzet van zijn onderdelen stond te leiden en dat hij door zijn persoonlijke voorbeeld van moed, kundigheid en durf de stellingen een voor een uitschakelde totdat de verdediging van het strand was geslecht. Ware het niet vanwege de moed en het uitstekende plichtsbesef van deze officier tegenover enorme moeilijkheden, dan zou de landing en de trek naar het binnenland van het bataljon ernstig gehinderd zijn.
Men mag aannemen dat de moed, de vastberadenheid en het onverschrokken leiderschap van deze officier zeer veel hebben bijgedragen aan de succesvolle doorstoot van het bataljon naar het doel van de brigade.

Supplement to the London Gazette, 21 June, 1945.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto