TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steenberg, Neil Richard

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
"A" Company, The Algonquin Regiment, 10th Canadian Infantry Brigade, 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
In de nacht van 12 op 13 september 1944 stak het Algonquin regiment bij Moerbrugge in België het Leopold kanaal over. Lt. Steenberg commandeerde het eerste peloton dat overstak. Hij leidde zijn troepen onder het zwaarste mitrailleur- en mortiervuur naar hun doel en consolideerde het. Gedurende de nacht lag de positie onder voortdurend vijandelijk vuur en hij ging onophoudelijk heen en weer, de opstelling van zijn peloton inspecterend en organiserend. Bij daglicht werd duidelijk dat de vijand nog stellingen bezette in huizen binnen de sector van het bataljon en Lt. Steenberg startte onmiddellijk zuiveringsacties. De laatst overgebleven stelling lag in een huis dat het gebied rond de brug beheerste. Lt. Steenberg verzamelde een groep met een NCO en een aantal mensen om zich te dekken en voerde die persoonlijk aan om de stelling te zuiveren. Men stuitte onmiddellijk op zware tegenstand en de NCO sneuvelde. Lt. Steenbrg hergroepeerde zijn mannen en viel opnieuw aan en dit maal slaagde hij erin de stelling te veroveren en allen daarin te doden of te verwonden. Gedurende de morgen werd besloten dat de positie van het bataljon onhoudbaar was en werd bevel gegeven zich over het kanaal terug te trekken. Lt. Steenberg onttrok zijn peloton onder zwaar vuur aan het gevecht en bracht het zonder verdere verliezen terug.
Nadat zijn peloton het kanaal was overgestoken bleef hij op eigen initiatief bij de brug achter en organiseerde bootploegen om de rest van het bataljon te evacueren. Hij bleef onder het meest intense vijandelijke vuur deze taak uitvoeren totdat alle mannen aan de overkant waren. Het voorbeeld, gesteld door deze officier, zijn uitmuntende leiding en zijn volledige minachting voor eigen veiligheid vormden een inspiratie voor alle rangen binnen het bataljon.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto