TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Homburg, Aart Albert "Ab"

    Geboortedatum:
    12 juni 1917 (Velsen)
    Overlijdensdatum:
    1 april 1945 (Delden)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven IJmuiden Duinhof
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Ab Homburg diende in mei 1940 als Vaandrig bij de Vrijwillige Landstorm Motordienst. Al snel na de Nederlandse capitulatie dook hij onder en begon militaire inlichtingen te verzamelen.
    Op 22 maart 1941 ontvluchtte hij bezet Nederland door met Willem de Waard en Cor Sporre in een vlet vanuit IJmuiden naar Engeland te varen. Op 6 september dropten de Engelsen hem als geheim agent boven Noord-Brabant; maar binnen enkele weken arresteerde de Sicherheitsdienst hem na een bezoek aan een bevriende tandarts die NSB-lid bleek te zijn. Hij werd zonder vorm van proces ter dood veroordeeld. Op de dag van de terechtstelling ontsnapte hij uit het 'Oranjehotel' in Scheveningen. Voortdurend opgejaagd, slaagde hij er in zich met Jan Buizer en Jan de Haas in het visruim van de stoomtrawler 'Beatrice' te verbergen en veertig uur na vertrek uit IJmuiden het schip op de Noordzee met de bemanning te overmeesteren.
    Op 1 april 1945 werd Homburg, vliegend als Flying Officer bij No. 322 Dutch Squadron, in zijn Spitfire bij Borne neergeschoten en gedood. Onder de naam Harvey werd hij in Delden begraven. Later werd zijn stoffelijk overschot op Duinhof in IJmuiden ter aarde besteld.
    In IJmuiden is een straat naar hem genoemd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Res. 1e luitenant der artillerie
    Toegekend op:
    14 januari 1943

    Koninklijk Besluit No. 12 van 14 januari 1943.
    Bronzen Leeuw (BL)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Res. 1e luitenant der artillerie
    Toegekend op:
    31 maart 1952
    Citation:
    "Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden, door gedurende het tijdvak dat hij als jachtvlieger bij het 322e Squadron optrad met grote plichtsbetrachting en met bewonderenswaardige persoonlijke moed en kalmte en met algehele terzijdestelling van persoonijke risico de vele aan hem gegeven opdrachten, zoals bijvoorbeeld, meestal onder zwaar en juist gericht vijandelijk afweervuur gemotoriseerde transporten en locomotieven te vernielen en bomaanvallen op bruggen, gebouwen en spoorbanen, op zeer kundige wijze en met goed gevolg te volbrengen totdat hij op 1 april 1945 tijdens het vrijwillig uitvoeren van een gewapende verkenningsopdracht boven Delden (Overijssel), als gevolg van de zeer slechte weersomstandigheden op zeer geringe hoogte vliegend, door vijandelijk afweergeschut met zijn vliegtuig werd neergeschoten en sneuvelde."

    Koninklijk Besluit No. 98 van 31 maart 1952.
    Posthuum toegekend.
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen

    Foto

    Nieuws

    Laatste piloot die bij Borne crashte was bekende oorlogsheld

    mrt2020

    Laatste piloot die bij Borne crashte was bekende oorlogsheld

    Ab Homburg is de laatste vliegenier die bij Borne omkwam in de oorlog. Op 1 april 1945, twee dagen voor de bevrijding, werd hij door Duits afweergeschut neergehaald.

    Lees meer