TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Johns, Stuart Louis

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
No.1 Troop, No.2 Squadron, 22nd Canadian Armoured Regiment (The Canadian Grenadier Guards), 4th Canadian Armoured Brigade, 4th Canadian Armoured Div (No.1 Troop, No.2 Squadron, 22nd Canadian Armoured Regiment (The Canadian Grenadier Guards), 4th Canadian Armoured Brigade, 4th Canadian Armoured Div)
Aanbeveling:
Op 22 april 1945, tijdens de eerste fase van de uitbraak over het Küstenkanal trok No. 1 Troop van No. 2 Squadron 22nd Canadian Armoured Regiment, onder commando van “A” Coy, The Lake Superior Regiment (Motor), op langs de weg van MR 141025 naar MR 131031. Ongeveer 300 meter voor een wegversperring die het doel beheerste werden de tanks van de Troop Commander en die van zijn Troop Sergeant tot terugtrekken gedwongen vanwege mechanische problemen. L/Cpl. Johns nam onmiddellijk het bevel over de twee resterende tanks op zich en ging gestaag naar voren onder vuur van pantservuisten van korte afstand vanaf een positie op de rechterflank. Het werd al snel duidelijk dat verdere voortgang zelfmoord was. Het vuur van de pantservuisten werd dichter omdat de vijand op rechts oprukte en een zware concentratie mitrailleurvuur uit de omgeving van de wegversperring nagelde onze infanterie vast en ontnam daarmee L/Cpl Johns zijn essentiële bescherming in de koepel van zijn tank. L/Cpl Johns was zich bewust van de problemen waarin onze infanterie zich bevond en op hetzelfde moment ontdekte hij een doorgang die vanaf de grond blijkbaar niet zichtbaar was. Zonder een moment te aarzelen klom hij uit zijn tank en werkte zich onder een helse concentratie van mitrailleurvuur naar onze infanterie toe. Hij leidde de infanterie naar voren naar een gunstige dekkingspositie en klom daarna, zich nogmaals blootstellend aan het genadeloze vuur terug in zijn tank en zette de opmars voort. Hij leidde het vuur van zijn twee tanks en van de Badger vlammenwerper die hij als ondersteuning had opgeroepen met zoveel vaardigheid dat de posities in de nabijheid van de wegversperring onder de voet werden gelopen, de vijand op de flanken gedwongen werd zich terug te trekken en “A“ Coy het doel kon veroveren. Het initiatief, het tempo en de krachtige leiding, bij deze gelegenheid getoond door L/Cpl Johns droegen grotendeels bij de succesvolle uitbraak uit het bruggenhoofd te verzekeren. De volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, getoond door deze NCO vormde een inspiratie voor alle rangen van de betrokken kleine ploeg en zal langdurig een voorbeeld zijn van het optreden van het 22nd Canadian Armoured Regiment.

Supplement to the London Gazette, 11 October, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto