TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ross, William Neilson "Bill"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Anti-Tank Platoon, Support Company, The Loyal Edmonton Regiment "Loyal Eddies", 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
8 maart 1945
Aanbeveling:
Tijdens de aanval door het Loyal Edmonton Regiment in de nacht van 19 op 20 september 1944 drongen twee compagnieën infanterie in de sterke vijandelijke stelling op de Castellacio heuvel door en slaagden erin hun doel, San Lorenzo (MR 823956) te bereiken, de laatste stelling die de Rimini kloof beheerste. Op de voorste heuvel waren vijandelijke tanks en zelf-rijdend geschut actief en het werd duidelijk dat de positie van de infanterie op de heuvel erachter bij daglicht volkomen onhoudbaar zou worden als er geen anti-tank geschut kon worden aangevoerd.
Sergeant William Neilson Ross van het anti-tank peloton verkende de route op zijn motorfiets om de weg te bekijken en de mogelijkheid om zijn geschut dichter naar de vijandelijke stellingen te verplaatsen. Toen hij de compagniescommandanten van de infanterie bereikte werd hem gezegd dat het volslagen zelfmoord zou zijn om ongepantserde voertuigen door de vijandelijke linies te sturen. Niettemin ging Sergeant Ross naar het E echelon terug en bracht persoonlijk twee van zijn stukken in stelling zonder enige gedachte aan gevaar voor hem zelf. Intens vijandelijk granaatvuur op de twee kilometer lange route schakelde beide trekkers uit maar de stukken werden met succes in de juiste stelling gebracht achter de nog in actie zijnde vijandelijke tanks. Deze actie, zijn stukken op te stellen achter de vijandelijke tanks ter ondersteuning van de infanterie had de terugtrekking van de vijandelijke tanks tot gevolg en daardoor werd de stelling gezekerd.
Aldus maakte Sergeant Ross het met zijn uitmuntende initiatief en moed mogelijk dat dit laatste vitale object kon worden behouden ondanks alle pogingen van de vijand het te heroveren.

Supplement to the London Gazette, 8 March, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto