TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rattray, Charles Gordon

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No.18 Platoon, "D" Company, The Loyal Edmonton Regiment "Loyal Eddies", 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 23 december 1943, tijdens de harde straatgevechten in de stad Ortona (MR 3316), vocht 18 Platoon “D” Coy The Royal Edmonton Regiment zich een weg door de hoofdstraat naar het plein in het centrum van de stad.
Bij de ingang van het plein, in een gebouw op links, bevonden zich drie vijandelijke mitrailleurnesten, ondersteund door nog eens twee nesten op rechts. Deze waren allemaal opgesteld om de wegen naar het plein met kruisvuur te dekken.
Zich realiserend dat de uitschakeling van de vijandelijke posten in het gebouw op links essentieel was voor de verdere voortgang van het peloton, kroop Pvt. Rattray met twee anderen over een berg puin naar het gebouw. De hele weg stonden zij bloot aan mitrailleurvuur van 30 meter afstand en werden geplaagd door sluipschutters en granaten. Bij binnenkomst verliet Pvt. Rattray zijn twee kameraden om de eerste verdieping te zuiveren. Hij ging alleen door naar de bovenste verdieping en nam eigenhandig 5 Duitse parachutisten gevangen, maakte drie mitrailleurs, vier geweren, drie pistolen en een grote hoeveelheid munitie buit waaronder granaten.
Deze dappere prestatie, uitgevoerd met de grootste moed, vaardigheid en vasthoudendheid stelde het peloton in staat verder te gaan en de twee resterende mitrailleurs uit te schakelen. Het resultaat was dat de Company het gebied kon zuiveren en haar doel bereiken.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto