TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Donald, Archibald Scott

Geboortedatum:
12 februari 1907
Overlijdensdatum:
1966
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
C Company, 1st Battalion, The Loyal Edmonton Regiment, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Punt 736, een 500 meter hoge en steile rots zes kilometer ten noorden van Regalbuto en bezet door zo’n 250 Duitsers was het doel van de aanval door C Coy Edmonton Regiment op 3 augustus 1943.
Dit doel was in de voorafgaande drie dagen al vier keer veroverd en door tegenaavallen weer verloren gegaan en op deze middag bestreek Duitse mortier- en mitrailleurvuur de 1,5 kilometer lange route er naar toe.
Major Donald, die het bevel over C Coy voerde maakte knap gebruik van de weinige dekking, regelde dekkingsvuur door een sectie van zijn eigen compagnie, regelde artillerievuur door hemzelf geleid door middel van een aantal koeriers en leidde toen persoonlijk de compagnie naar, langs en rond het onder vuur liggende doel naar een positie van waaruit de heuvel werd aangevallen en met een minimum aan verliezen veroverd. Geen enkele Duitser ontsnapte en er werden slechts vier gevangenen gemaakt.
De moed, de dapperheid, de vaardigheid en de inspirerende leiding van Major Donald waren grotendeels verantwoordelijk voor het slagen van deze operatie.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto