TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gauthier, Andrew Joseph

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance Sergeant
Eenheid:
No.13 Platoon, C Company, 1st Battalion, 48th Highlanders of Canada, 1st Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 17 september 1944 om 11:30 viel “C” Company, 48th Highlanders of Canada vijandelijke posties aan in het gebied van een spoorwegknooppunt bij MR 873939 ongeveer 900 meter ten noordwesten van het vliegveld van Rimini. Dat doel lag op vlak en open terrein en werd beheerst door een sterke vijandelijke stelling op een heuvel die bekend stond als Kestrel 861936. De routes naar dit doel waren gedekt door goed opgestelde en gecamoufleerde vijandelijke mitrailleurnesten. B-73900 Corporal (Lance Sergeant) André Joseph Gauthier voerde het bevel over 13 Platoon dat de aanval leidde.
Toen de compagnie de startlijn overstak kwam die onder zeer zwaar gericht vuur van mitrailleurs en mortieren waardoor de compagnie tijdelijk werd vastgenageld. Onder dit verwoestende vuur trok L/Sgt. Gauthier dit open stuk over en leidde zijn peloton naar voren naar een positie van waaruit de uiteindelijke aanval op het doel kon worden gelanceerd. Ondertussen was de compagniescommandant ernstig gewond geraakt en de rest van zijn compagnie zat nog steeds vast en kon niet vooruit komen. Ondanks het feit dat er zich maar een peloton in een positie bevond om het doel aan te vallen zette L/Sgt. Gauthier de aanval op en voerde hem zelf aan. Tijdens het neutraliseren van de positie doodde hij een Duitse parachutist en verwondde tenminse vijf anderen. Hoewel ze nog steeds onder zwaar vuur lagen, hergroepeerde hij zijn peloton voor een sterke verdediging voorafgaand aan de aankomst van de rest van de compagnie.
Gedurende de hele actie vormden de moedige leiding, de rustige controle en de volledige minachting voor eigen veiligheid van deze NCO een inspiratie en voorbeeld voor de mannen in zijn peloton. Zijn snelle, vastberaden actie en kundige leiding waren grotendeels verantwoordelijk voor het slagen van de aanval.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto