TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McNaughton, Milton Coll

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sapper (Sappeur)
Eenheid:
2nd Canadian Field Park Company, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de nacht van 8 december 1943 viel de 1st Canadian Infantry Brigade aan over de rivier de Moro in Italië.
3rd Canadian Field Company, Royal Canadian Engineers moest een oversteek over de rivier maken nadat de infanterie een bruggenhoofd had gevestigd. Genist McNaughton werd met zijn bulldozers onder commando van de 3rd Field Company geplaatst om bij deze taak te asssisteren.
Omdat het niet bekend was of de infanterie succes had gehad werd om 18:00 besloten een kleine groep op weg te sturen om met het werk te beginnen.
Genist McNaughton reed zijn machine over een ongedekte weg naar de rivieroever. Hij zocht toen een route over de rivier zodat hij aan de vijandelijke kant van de rivier met het werk kon beginnen. Deze route lag met het verste punt 400 meter van de rivier aan de vijandelijke kant. Zonder de minste aarzeling reed Genist McNaughton met zijn machine langs de route.
Op een bepaald moment stak hij af tegen de hemel en kwam onder zwaar mitrailleurvuur maar hij realiseerde zich de dringende noodzaak van zijn taak en ging door. Hij bereikte de plek en begon aan zijn werk.
Onder voortdurend vuur van mitrailleurs, mortieren en granaten reed Genist McNaughton snel en vaardig de tegenover liggende oever af.
Het succes van de hele operatie hing af van het initiatief, de deskundigheid en de moed van deze chauffeur want zonder de ondersteunende tanks, die om op 9 december om 07:00 de rivier overstaken, zou de infanterie in ernstige moeilijkheden zijn gekomen.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto