TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Looney, James Proddow

Geboortedatum:
27 november 1914 (Moose Jaw/Saskatchewan, Canada)
Overlijdensdatum:
26 maart 1998 (Castlegar/British Columbia, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
B Squadron, 9th Armoured Regiment (The British Columbia Dragoons), 5th Canadian Armoured Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Toegekend op:
20 januari 1945
Aanbeveling:
In de middag van 4 september 1944 kregen twee secties van B Squadron 9 Canadian Armored Regiment opdracht om twee compagnieën infanterie te ondersteunen bij het zuiveren en consolideren van het hoge terrein ten noordwesten van Misano. Het doel werd sterk bezet door infanterie in ingegraven posities en de opmars werd opgehouden door mitrailleur- en mortiervuur.
Lieutenant Looney realiseerde zich dat wanneer het doel voor het duister veroverd zou moeten zijn er onmiddellijk actie moest worden ondernomen. Hij gaf zijn eigen troepen bevel met hem mee te gaan en gaf andere secties aanwijzingen hem te volgen. Ze rukten op door terrein dat bezet werd door vastberaden paras en hoewel de overgebleven tanks van de andere sectie uitgeschakeld werden, werd door Lt Looney’s knappe leiding zijn sectie in staat gesteld de top te bereiken en alle tegenstand af te slaan totdat de infanterie het terrein kon consolideren. Onder zwaar vuur van kleine wapens klom Lt Looney uit zijn tank en gewapend met een pistool en handgranaten ging hij naar het huis dat het middelpunt vaan de tegenstand was. Hij doodde eigenhandig twee vijanden en nam er drie gevangen.
Met zijn opmerkelijke moed en initiatief verzekerde Lt Looney die avond de verovering van het doel.

Supplement to the London Gazette, 8 March, 1945.

Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "Overseas" gesp
Canadian Volunteer Service Medal (1939-1947)

Bronnen

Foto