TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Saunders, Roy Derrick

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
B Company, The Perth Regiment, 11th Canadian Infantry Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 31 augustus 1944 was het Perth Regiment erin geslaagd object 111, een van de sleutelposities van de Gothenlinie zeker te stellen. Om 10:00 uur werd bevel gegeven dat B Company een aanval zou leiden op object 104, een sterk verdedigde stelling ten noorden van object 111. Door het verwoestende vuur dat op het voorste peloton neerdaalde sneuvelde de sectiecomandant en raakte zijn tweede man gewond. Ondanks de hevige beschieting ging Pvt. Saunders naar voren in een poging eerste hulp te verlenen aan zijn sectiecommandant. Hij nam toen het bevel over de sectie op zich en leidde die gedurende de aanval.
Laat in de avond bereikte B Company na bijzonder zware gevechten het doel. Gedurende deze aanval toonde Pvt. Saunders uitzonderlijke moed en leiderschap bij het aanvoeren van zijn sectie. Na aankomst in het doel regelde Pvt. Saunders de verdediging van zijn sector en verzekerde zich ervan dat zijn sectie klaar was voor een tegenaanval.
Om 03:00 uur op 1 september werd een vastberaden tegenaanval op de stelling gelanceerd. In het verwarde en harde gevecht dat volgde bood Pvt. Saunders met zijn sectie zo’n felle weerstand dat de vijand gedwongen werd zich terug te trekken.
De dappere acties van deze soldaat vormden een inspiratie voor allen en onder zijn leiding droeg de sectie bij aan het succes van de aanval.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto