TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kite, Frederick William "Buck"

Geboortedatum:
5 januari 1921 (Newcastle-under-Lyme/Staffordshire, Engeland)
Overlijdensdatum:
juni 1993
Dienstnummer:
4858212
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Frederick William Kite overleed in 1993 op de leeftijd van 72 jaar.
Hij had het unieke aanzien dat hij de enige persoon was in het Britse Leger aan wie, tijdens de Tweede Wereldoorlog, drie keer de Militaire Medaille was verleend.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
"A" Squadron, 3rd Royal Tank Regiment, 29th Armoured Brigade, 11th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
11 maart 1943
Sergeant Kite, aan het hoofd van een groep, was op 20 januari 1943 op vier kilometer ten wesien van Tarhuna in Libië belast met een bijzondere verkenningsopdracht. De aard van het terrein, het slechte zicht, de sterkte van de vijand wat betreft mitrailleurs, anti-tank geschut en hoog explosief vuur dat zijn twee tanks herhaaldelijk raakte en de technische doelmatigheid aantastte, maakte de omstandigheden wanhopig moeilijk.
Onder deze omstandigheden blonk Sgt. Kite uit. Geen vijandelijk anti-tankkanon, geen veldgeschut of mitrailleur opende het vuur op de frontlinie van het regiment zonder dat Sgt. Kite de plaats ervan nauwkeurig doorgaf aan de vuurleiders van de artillerie. Terwijl het daaruit voortvloeiende vuur van de batterijen het vijandelijk geschut uitschakelde, stootte Sgt. Kite met zijn groep door en nam het met vuur van kleine wapens op tegen de geschutsbemanningen waardoor hij grote verwarring zaaide en de vijand grote verliezen toebracht. Bij diverse gelegenheden raakte hij gevaarlijk geïsoleerd.
Volkomen onbevreesd zette hij zijn dappere en knappe acties keer op keer voort. De acties van Sgt. Kite hadden veel te maken met de gehaaste en rommelige terugtocht van de vijand tegen de avond. Zijn complete minachting voor eigen veiligheid, zijn vaardige leiding en zijn goede humeur vormden voortdurtend een mooi voorbeeld voor allen die hem wilden en die naar zijn radioberichten luisterden.

Gepubliceerd in The London Gazette dd. 11 maart 1943.
Military Medal (MM)
Sgt. Kite voerde het bevel over een groep van A Squadron tijdens de acties op 18 en 19 juli bij het dorp Bras in Normandië, Frankrijk. Te allen tijde toonde hij een zeer hoge kwaliteit van leiderschap en persoonlijke moed en stelde een uitmuntend voorbeeld voor de rest van het squadron. Toen het squadron werd tegengehouden door 2 vijandelijke tanks en twee 88 mm kanonnen op hoog terrein bij Bras stootte Sgt. Kite, knap gebruik makend van het terrein onder zwaar anti-tankvuur door en schakelde een Typ IV tank uit, een Panther en één van de 88’ers en behield zijn posities onder uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. Dit stelde de rest van het squadron in staat naar voren te gaan en betere posities in te nemen.
Gedurende beide dagen van de actie toonde Sgt. Kite de hoogste kwaliteiten van leiderschap, initiatief en persoonlijke moed.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp te dragen op het lint van de eerste medaille.
Gepubliceerd in The London Gazette dd. 19 oktober 1944.
Op 3 augustus 1944 bij Le Grand Bonfait in Normandië, Frankrijk, voerde Sgt. Kite het bevel over één van diverse tanks aan de rand van een boomgaard; de taak van deze tanks was het ondersteunen van een compagnie infanterie. Deze positie werd sterk aangevallen door vijandelijke infanterie en tenminste één Tiger en 4 Pantertanks. De besloten aard van het terrein stelde deze tanks in staat tot op een afstand van 400 meter te naderen.
Alle andere tanks in Sgt. Kite’s omgeving werden geraakt en in brand geschoten maar ondanks dat bleef hij in positie. Hij hielp bij het corrigeren van het vuur van onze artillerie om zo te voorkomen dat de vijandelijke infanterie zich bij de tanks zou aansluiten voor een doorstoot naar onze positie. Sgt. Kite hield zijn eigen tank operationeel en plaatste van korte afstand zeker vijf treffers op de vijandelijke tanks voordat zijn eigen tank werd geraakt en hijzelf ernstig gewond raakte.
Sgt. Kite toonde de grootste persoonlijke moed en zijn voorbeeld, in actie te blijven ondanks dat alles hem tegen zat, vormde een inspiratie voor allen. Ongetwijfeld hielp hij in aanzienlijke mate bij het afslaan van deze aanval op een zeer belangrijk doel.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een tweede gesp voor op het lint van de eerste medaille.
Gepubliceerd in The London Gazette dd. 1 maart 1945.

Bronnen

Foto