TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McIntyre, Douglas William

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
A Company, 1st Battalion The Essex Scottish Regiment, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Tijdens de doorstoot van de 2nd Canadian Infantry Division naar Groningen in het noorden van Nederland was de 4th Canadian Infantry Brigade de eerste formatie die de buitenwijken van de stad bereikte. Op 14 april 1945 waren de drie infanteriebataljons bezig met het neerslaan van de tegenstand in de zuidelijke wijken. Gedurende de hele dag was er gevochten tegen verbeten vuur van kleine wapens en bazooka’s en de voortgang was langzaam vanwege de ijzeren greep die de vijand op de grachten en bruggen had. Tegen de avond hadden de voorste eenheden zich een weg gebaand naar het noorden, naar de gracht die om het oude historische deel van de stad loopt waar het Duitse garnizoen, dat opdracht had gekregen koste wat kost stand te houden felle tegenstand bood.
“A” Company van het Essex Scottish Regiment, onder bevel van Major D.W. McIntyre, die zich op de rechterflank van de brigade naar voren werkte, slaagde erin een brug te vinden die niet was opgeblazen. Major McIntyre ging onmiddellijk tot actie over, deed persoonlijk een grondige verkenning en stelde snel een plan op om de brug met zijn compagnie te bestormen in Kangaroos. Een sectie van het voorste peloton werd te voet naar voren gestuurd om de brug te bestormen en het vijandelijke vuur aan te trekken. Major McIntyre, die zelf ver naar voren was gegaan en bloot stond aan het vuur van automatische wapens, 20 mm geschut en bazooka’s, zocht de plaats van de versterkingen van waaruit de wapens vuurden die de opritten naar de brug bestreken. Alle waargenomen vijandelijke versterking werden toen vermorzeld door het nauwkeurige en zware vuur van de artillerie dat door Major McIntyre zelf werd geleid tegen de vijandelijke verdediging.
Door de nauwkeurige timing van de aanval met Kangaroos werd de hele compagnie in staat gesteld de brug over te steken voordat de vijand zich kon herstellen en door Major McIntyre’s energieke en bezielende leiding over de daarop volgende slag in het hart van de vijandelijke versterking kon een sterk bruggenhoofd worden gevestigd met een minimum aan verliezen voor “A” Company.
Dit bruggenhoofd was van grote betekenis voor de operatie van de divisie. De Sixth Canadian Infantry Brigade passeerde het bruggenhoofd gedurende de nacht en de snelheid van deze doorstoot bracht de uiteindelijke overgave van de commandant en staf van het vijandelijke garnizoen tot stand.
Het plan en de uitvoering toonden een gevechtstactiek van het hoogste niveau. De snelheid en kracht van de aanval waren een directe afspiegeling van het vertrouwen van alle rangen binnen de compagnie in hun leider – Major McIntyre.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto