TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Waugh, Nicol Robert "Bob"

Geboortedatum:
22 juli 1908 (Nasirabad, Brits India)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Nicol Robert Waugh, die door zijn medesoldaten het "perfecte voorbeeld" werd genoemd, werd op 22 juni 1908 in de centrale provincies van India geboren als zoon van Charles Waugh en Mw. Waugh. Bob Waugh werd opgeleid aan het Lawrence Royal Military College in Simia, India en kwam op 19 jarige leeftijd in dienst bij de Inniskilling Dragoon Guards aan de noordwestelijke grens van India waar hij twee jaar bleef. Hij studeerde twee jaar aan het Sandhurst Military College in Surrey, Engeland en diende daarna twee jaar bij de Sherwood Foresters. Daarna diende hij twee jaar bij politie in Shanghai, China en keerde daarna naar Engeland terug waar hij zowel bij de politie als bij de brandweer van Londen diende.
Bob Waugh kwam in 1939 naar Canada en meldde zich onmiddellijk na het begin van de oorlog bij het Royal Canadian Ordnance Corps. Hij vierde Kerstmis 1939 aan boord van een schip op weg naar Engeland. Na aankomst in Engeland werd hij snel bevorderd, daarna volgde hij de officiersopleiding en raakte betrokken bij het Hastings & Prince Edward Regiment. Hij was een van de eerste soldaten die vanuit Canada overzee gingen om in april 1940 zijn "pip" te halen. De volgende maand kreeg hij zijn tweede "pip" en in juni werd hij bevorderd tot onderbevelhebber van het Hastings & PER. Hij kwam in juni 1942 naar Canada en ging naar Long Beach in Toronto waar hij als instucteur diende en zijn aanstelling tot kapitein kreeg.
In juni 1942 ging Captain Waugh naar Cornwall omdat hij de leiding had gekregen over de N.C.O. klas op Basic Training Center 31. Hij vervulde die functie tot januari 1943 toen hij naar Engeland terugkeerde en met het H & PER als onderdeel van de 1st Canadian Division naar Sicilië ging waar hij nog steeds is in de hoedanigheid van comapgniescommandant.
Captain Waugh trouwde in Engeland op 15 september 1940 met Joy Murdock uit Capal, Surrey. Mw. Waugh vergezelde haar man naar Canada en woonde enige tijd in Cornwall. Twee broers van Captain Waugh dienden in het Britse 8ste Leger onder Generaal Montgomery en een zuster was verpleegkundige in het Britse leger.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
"C" Company, The Hastings and Prince Edward Regiment, 1st Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
"Tijdens de aanval op Valguarnera op Sicilië op 18 juli 1943 was A Company van Hastings & PER door zwaar vijandelijk vuur gedwongen een andere positie te kiezen. Capt. Waugh, die persoonlijk de verplaatsing van zijn mannen naar de nieuwe positie had geleid, bleef achter om C 6492 Pvt Emigh te redden die ernstig gewond was geraakt en bracht de gewonde soldaat onder uitzonderlijk zwaar mitrailleurvuur in veiligheid. Gedurende de hele actie stelde Capt. Waugh een voorbeeld van kalme moed en plichtsbesef dat een inspiratie voor alle rangen was."
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto