TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grigas, Joseph

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
A Company, The Royal Canadian Regiment, 1st Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 10 juli 1943 was “A” Coy The Royal Canadian Regiment waartoe Pvt. Grigas behoorde in gevecht tegen de vijandelijke kustverdediging in de buurt van het vliegveld Pachino. Om 10:00 uur lanceerde de compagnie een aanval op een vijandelijke kustbatterij direct ten noorden van het vliegveld. Pvt. Grigas’ onderbevelhebber raakte gewond.
Pvt. Grigas nam het bevel over de sectie over en slaagde erin, onder zwaar vuur de draadversperring te bereiken. De rest van de compagnie was toen vastgenageld. Pvt. Grigas maakte een opening in de versperring en leidde zijn sectie er doorheen om drie vijandelijke betonnen bunkers aan te vallen die in snelle opeenvolging werden uitgeschakeld. Hoewel de sectie van Pvt. Grigas de enige sectie van de compagnie was die de batterijstelling binnen ging werd de aanval met een dusdanige vastberadenheid geleid dat het garnizoen van ongeveer 200 man zich onmiddellijk overgaf en er vier 9.2 houwitzers en grote hoeveelheden munitie, lichte wapens en voorraden werden buitgemaakt.
Het succes van de operatie was grotendeels te danken aan de persoonlijke moed, de vastberadenheid en het leiderschap van Pvt. Grigas.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto