TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shields, James Alexander

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
"C" Company, The Argyll and Sutherland Highlanders of Canada (Princess Louise's), 10th Canadian Infantry Brigade, 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 19 april 1945 waren de Argyll and Sutherland Highlanders of Canada erin geslaagd het Küstenkanal ten noorden van Friesoythe in Duitsland over te steken en hadden een klein bruggenhoofd gevestigd. C Company had opdracht gekregen door het midden van de divisie op te trekken om posities veilig te stellen van waaruit de hele strijdmacht de aanval kon voortzetten. Pvt. Shields was seiner bij C Company HQ. Tegen 13:00 op 109 april had de compagnie aanzienlijke vorderingen gemaakt maar de vijand was erin geslaagd in de sector van de compagnie te infiltreren en de verbinding met de ondersteunende wapens werd alleen maar behouden door de deskundige inspanningen van Pvt. Shields.
Om 15:30 viel een vijandelijke troepenmacht het hoofdkwartier van de compagnie aan en het leek erop dat de weinige verdedigers niet in staat zouden zijn hem terug te drijven. Zonder aarzelen gaf Pvt. Shields zijn radio aan zijn tweede man en kwam de verdedigers te hulp. Bijna een uur lang rende deze soldaat van positie naar positie, moedigde de mannen aan en assisteerde hen zo effectief dat de vijand uiteindelijk met zware verliezen werd terug gedreven. Om 20:45 op dezelfde dag viel de vijand de positie nogmaals aan met infanteriwe, ondersteund door zelf-rijdend geschut. De vijand was tot op 30 meter van het hoofdkwartier van de compagnie genaderd toen de radioverbinding uitviel en de lijn naar het hoofdkwartier van het bataljon door granaatvuur werd afgesneden. Zich bewust van het belang van verbindingen voor het ondersteunende artillerievuur ging Pvt, Shields in het volle zicht van de vijand op weg en slaagde erin de beschadigde lijn te repareren en de verbinding te herstellen. Op de terugweg naar zijn post ontplofte een granaat vlak bij hem en hij raakte ernstig gewond aan zijn hoofd. De moed en het initiatief, ver uitgaand boven het normale plichtsbesef, getoond door deze soldaat resulteerde ongetwijfeld in het uiteindelijk mislukken van twee vijandelijke aanvallen. Zijn gedurfde minachting voor zijn eigen veiligheid vormde een prachtige inspiratie voor alle rangen in de Argyll and Sutherland Highlanders of Canada.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto