TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Parker, Horace Basil

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Trooper (Soldaat)
Eenheid:
5th Armoured Regiment (8th Princess Louise's (New Brunswick) Hussars), 5th Canadian Armoured Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 19 april 1945 tijdens de actie ten noorden van Arnhem was Trooper Parker chauffeur belast met de leiding over de carrier die onmiddellijk achter de voorste afdeling tanks reed. De afdeling stuitte op sterke tegenstand en leed zware verliezen. Dit feit werd per radio gemeld samen met de informatie dat het vanwege het uitzonderlijk zware vijandelijke vuur niet mogelijk zou zijn te proberen de gewonden af te voeren totdat de tegenstand was afgenomen. Ondanks dat ging Trooper Parker onder zwaar vuur van mitrailleurs, geweren en mortieren onmiddellijk in zijn carrier naar voren en pikte de gewonden van de voorste tanks op.
Hij droeg en sleepte de gewonden naar een dekking achter een helling en verleende daar eerste hulp. Hij laadde ze in zijn carrier en voerde ze af naar de hulppost van het regiment. Toen hij op de hulppost hoorde dat de enige route terug naar de veldambulance door de vijand was afgesneden meldde Trooper Parker zich onmiddellijk vrijwillig om te proberen de gewonden naar een veldhospitaal te krijgen. Op de terugweg werd Trooper Parker tegengehouden door een vijandelijke patrouille geleid door een officier die hem bevel gaf op de volgende kruising linksaf te slaan en zich en zijn lading over te geven aan een officier in een bepaald huis dat door de vijand werd bezet.
Deze instructies negeerde hij en ondanks het feit dat de vijand hem onder schot had, joeg Trooper Parker zijn carrier over de weg en de kruising voorbij. Terwijl hij dat deed werd hij door mitrailleurs onder vuur genomen maar ontsnapte zonder een schram en leverde zijn gewonden af bij de dichtstbijzijnde Canadese medische eenheid.
Gedurende deze actie toonde Trooper Parker grote moed, vindingrijkheid en initiatief en met zijn dappere optreden en zijn plichtsbesef oogstte hij de bewondering en het respect van de hele eenheid.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto