TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chaulk, Walter

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.3 Troop, "B" Squadron, 10th Armoured Regiment (The Fort Garry Horse), 2nd Canadian Armoured Brigade, Canadian Army
Aanbeveling:
H 26063 Sgt Chaulk, W., 10 Canadian Armoured Regiment heeft met zijn regiment gevochten in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. Tijdens deze periode heeft hij bij vele gelegenheden goede initiatieven en grote moed getoond. Vele voorbeelden kunen worden genoemd waaronder Sgt. Chaulk’s rol bij de doorstoot van Assen naar Groningen op 13 april 1945.
Op deze dag was Sgt. Chaulk commandant van de voorste tank in de speerpunt van het voorste squadron. Snelheid van opmars was vereist en dus reden de tanks voorop. Net ten zuiden van Eelde ontdekte Sgt. Chaulk een ploeg vijandelijke genisten die naar een brug even verderop renden om, hem op te blazen. Zonder acht te slaan op het gevaar gaf hij zijn tank bevel naar voren te gaan onder zwaar vijandeijk vuur en arriveerde op tijd bij de brug, niet alleen op tijd om zes Duitsers te doden maar ook om het opblazen van de brug te voorkomen. Doorrijdend over de brug stootte Sgt. Chaulk door naar de buitenwijken van Groningen waar de colonne door een wegversperring werd tegengehouden. Om de vaart in de aanval te houden klom Sgt. Chaulk uit zijn voertuig en maakte een grondige verkenning van het obstakel. Nadat vuur van zijn geschut geen resultaat had en ondanks het onvermijdelijke mijnenveld, de SA en vijandelijk 20 mm geschut, bevestigde Sgt. Chaulk te voet kettingen aan het obstakel en trok het met zijn tank weg. Doorstotend tot in de stad werd Sgt. Chaulk’s tank uiteindelijk door een Panzerfaust geraakt waardoor een bemanningslid sneuvelde en de commandant brandwonden opliep. Hoewel hij veel pijn had, bleef hij vijandelijke posities aanwijzen aan de infanterie en weigerde afgevoerd te worden totdat zijn taak was volbracht. Gedurende deze actie was hij direct verantwoordelijk voor de uitschakeling van een 20 mm kanon, twee mitrailleurs, 5 voertuigen, het doden van 15 Duitsers en het verwonden van nog eens 20.
De moed en het plichtsbesf van deze NCO zijn de hoogste lof waardig en zijn uitmuntende leiding gedurende alle operaties is een inspiratie voor alle rangen geweest.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto