TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Minnis, Alfred Robertson

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Sergeant (Waarnemend Sergeant)
Eenheid:
Carrier Platoon, 1st Battalion The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 10 april 1945 bij Schalkhaar in Nederland had het Carrier Platoon opdracht gekregen de rechterflank van het bataljon te beschermen bij de doorstoot naar het doel. A/Sgt. Minnis werd met zijn sectie op de uiterste rechterflank geplaatst. Deze positie werd net voor zonsopgang in dichte mist ingenomen en vanwege de snelle voortgang van het bataljon raakte die al spoedig geïsoleerd. Toen de zon opkwam, trok de mist op, het zicht werd beter en tegen 08:00 werd er beweging waargenomen aan de rechterflank van de sectie en bij nadere waarneming bleek het de vijand te zijn op enige sterkte en ondersteund door tanks.
A/Sgt. Minnis realiseerde zich dat zijn positie ontdekt was, opende het vuur en slaagde erin tien vijanden te doden en een onbekend aantal te verwonden. De vijand opende daarop het vuur met zijn tanks en slaagde erin een voltreffer te plaatsen op het huis waarin de sergeant zich bevond. Daardoor raakten drie man gewond en de ondercommandant van de sectie sneuvelde.
Niet ontmoedigd door dit vuur bleef de sectie een zwaar vuurgordijn afgeven uit hun automatische wapens en stelde zo de rest van het peloton in staat zich op te stellen om hen te steunen. Via zijn radio kon Sgt. Minnis ondersteuning krijgen van 3" mortieren en leidde het vuur zo doelmatig dat 20 man van de vijand werd gedood. Sgt. Minnis zag dat 23 man van de vijand door ons vuur vast zat in een verbindingsloopgraaf, leidde zelf zijn sectie naar voren en slaagde erin hen gevangen te nemen.
Deze NCO toonde gedurende de hele actie grote persoonijke moed en uitmuntend leiderschap en door zijn kalme optreden moedigde hij zijn mannen aan een vastberaden aanval van de vijand af te slaan die, als die zou zijn geslaagd, het hele bataljon in gevaar zou hebben gebracht.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto