TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Watling, Ernest Fowlie

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
"B" Company, The North Shore (New Brunswick) Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 6 april 1945 viel het North Shore (New Brunswick) Regiment de stad Zutphen bij zonsopgang aan.
B Company leidde de aanval langs de spoorlijn die dwars door de stad loopt. De compagnie bereikte een punt vlak bij het oorspronkelijke doel toen die op zware tegenstand stuitte en onder zeer zwaar vuur van mitrailleurs, sluipschutters en mortieren kwam.
Pvt. Watling, de radiotelefonist van B Company, vergezelde de compagniescomandant en het voorste peloton dat werd vastgenageld en afgesneden. Er volgde een fel treffen van man tegen man dat uitliep op een hard en verward gevecht. De compagniescommandant en de pelotonscommandant raakten gewond.
Ondanks dit voortdurende en directe vuur dat op hem lag, bleef Pvt. Watling met uitzonderlijke kalmte belangrijke berichten doorgeven. Naarmate het gevecht feller werd gebruikte hij zijn sten met groot succes tegen de vijand en hield tegelijk het hoofdkwartier van het bataljon op de hoogte van wat er gebeurde.
Toen het noodzakelijk werd het voorste peloton terug te trekken naar een plek die verbinding had met de rest van de compagnie bleef Pvt. Watling bij de gewonde officieren om dekkingsvuur te geven totdat het peloton zich had teruggetrokken. Daarna hielp hij moedig en met grote tegenwoordigheid van geest de Platoon Sergeant en de compagniescommandant bij het oversteken van een onder vuur liggend terrein en bracht hen in veiligheid, daarmee stelde hij de compagniescommandant in staat op tijd de controle over de compagnie te krijgen om te voorkomen dat een kritieke situatie een ramp zou worden.
De dappere prestaties bij het bedienen van zijn radio, de vaardige en effectieve strijd die deze soldaat toonde boven zijn normale taken stelden zijn gewonde compagniescommandant in staat de controle over zijn compagnie te behouden en hij was er mede verantwoordelijk voor dat de compagnie de nieuw veroverde posities kon behouden waardoor het bataljon in staat was de operatie tegen de stad Zutphen voort te zetten.
De volledige minachting voor eigen veiligheid en de opgewektheid van Pvt. Watling vormden een inspiratie voor en een kalmerende invloed op de hele compagnie.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto