TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Piché, Paul

    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    "D" Company, Le Régiment de la Chaudière, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Toegekend op:
    22 december 1945
    Op 6 april 1945 lanceerde het Régiment de la Chaudière een aanval met de bedoeling het vijandelijke garnizoen in Zutphen uit te schakelen. Tijdens dit felle gevecht tegen hardnekkige troepen van de HitlerJugend onderscheidde Lt. Piché zich in het bijzonder door zijn briljante leiding, zijn persoonlijke moed en uitzonderlijke dapperheid.
    Deze officier leidde de voortgang van zijn peloton. Hij slaagde erin het doel te bereiken en leed daarbij vele verliezen. De naastgelegen pelotons werden door een vijandelijk mitrailleurnest vastgenageld. Zonder op bevelen te wachten stormde deze officier met vier vrijwilligers over 200 meter onder vuur liggend open terrein en schakelde de vijandelijke post uit. Terwijl hij zijn mannen hergroepeerde verhevigde de vijand het vuur op hem om zijn mannen uit hun stelling te verdrijven. Vele burgers waren in gevaar. Deze dappere officier ging op weg en vond onder intens artillerievuur een veilig onderkomen waar hij 24 burgers naar toe bracht. Tijdens de hele aanval bevond hij zich steeds helemaal vooraan en nam zelf vijf vijanden voor zijn rekening.
    De uitmuntende leiding, de persoonlijke moed en de volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, getoond door Lt. Piché vormden een aanmoediging voor alle rangen en droegen aan zienlijk bij aan de uiteindelijke bevrijding van de Nederlandse stad Zutphen.

    Koninklijk Besluit no. 2, 8 december 1945.
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen

    Foto