TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Eldridge, Garnet William

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.18 Platoon, D Company, 1st Battalion The Royal Regiment of Canada, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Na de eerste oversteek van het Twente-Rijn kanaal in aanvalslandingsboten op 3 april 1945 door het Royal Regiment of Canada bleef een groot gebied tussen A en D Company nog in bezit van de vijand. Sgt. Eldridge voerde 18 Platoon aan en kreeg bevel naar voren te gaan en te proberen contact te maken met A Company. Hij ging met zijn peloton tot aan een spoorwegovergang waar ze onder moorddadig vuur van mitrailleurs kwamen dat al gauw werd verergerd door de verwoestende explosies van bazooka raketten en mortiergranaten.
Hij ontdekte snel de positie van de vijand op hoger terrein. Hij realiseerde zich dat tenzij de vijandelijke positie werd geneutraliseerd, onze situatie aan deze kant van het kanaal onhoudbaar zou worden en hij verzon haastig een plan om de vijand te vernietigen.
Zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid rende hij van sectie naar sectie, legde zijn plan uit en vuurde zijn mannen aan met zijn voorbeeld en woorden. Toen het peloton gereed was, sprong hij overeind en leidde zijn mannen over het open, onder vuur liggende terrein tot aan de lopen van de vijandelijke mitrailleurs en bazooka’s, de vijandelijke stellingen besproeiend met salvo’s uit zijn stengun. Hoewel hij sterk in de minderheid was wat betreft wapens en mannen drukte hij door tot bijna man-tegen-man gevechten tegen de vijand die wankelde voor deze moed en vastberadenheid en zich terugtrok met achterlating van vele gewonden. De positie werd spoedig gezekerd maar de vijand hergroepeerde zich en lanceerde voortdurend tegenaanvallen met sterke ondersteuning van mortieren en artillerie. Deze tegenaanvallen moesten met kleine wapens worden afgeslagen omdat het ondersteunend geschut van het bataljon in dit vroege stadium geen tijd had gehad het kanaal over te steken en er geen verbinding was om artilleriesteun te vragen. Ondanks deze nadelen leidde Sgt. Eldridge het vuur van zijn peloton met grote kalmte en slaagde erin elke vijandelijke aanval met zware verliezen af te slaan. Na ongeveer twee uur stak een andere compagnie het kanaal over en werd het hele bruggenhoofd gezekerd.
Gedurende deze hele actie vormden de moed, de vindingrijkheid en de goede leiding van Sgt. Eldridge een inspiratie voor zijn mannen en droeg hij aanzienlijk bij aan de geslaagde vestiging van het bruggenhoofd aan het Twente-Rijn kanaal.
Deze actie is kenmerkend voor het optreden van Sgt. Eldridge die uitmuntend heeft gepresteerd in iedere slag waaraan zijn bataljon deelnam sinds de landing in Normandië in juli 1944, met uitzondering van een periode van twee weken toen hij vanwege verwondingen in het hospitaal lag. Zijn grote moed en plichtsbesef zijn een bezielend voorbeeld geweest voor allen die met hem dienden.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto